perjantai 1. maaliskuuta 2013

Muodin tekijöille riittävästi pätäkkää, kiitos

Mikä avuksi, kun teet joka päivä työtä työpäivä toisensa jälkeen, mutta silti sinulla ei ole rahaa ostaa tarvitsemiasi asioita? Tavallinen työviikko on 80-tuntinen, työpaikka hengenvaarallinen ja palkka aivan täyttä kusetusta.

Aika pirun masentavaa.

Olen listannut tässä kuussa niitä asioita, joita minun pitäisi ostaa: uudet juoksukengät, kevättakki, muutama huivi, ruokapöytä, hyvät kevätkengät ja niin edelleen – osa tarpeellisia, osa silkkaa höpötilöppää. 

Mutta olisipas upeaa, jos myös ostokseni valmistavat naiset saisivat työstään niin paljon palkkaa, että hekin voisivat ostaa tarvitsemiaan asioita.


Gapin kevätmuotia 2013 – naisilta, naisille...
Bangladeshin talouden tukipykäliä on vaateteollisuus, jossa ommellaan meidän vaatteitamme: Muun muassa Brothers and Sisters, Dressman, GAP, Gina Tricot, H&M, Ikea, JC, KappAhl, Levi's, Lindex, Marks&Spencer, MQ, Nike, Tesco, Walmart ja Åhlens tuottavat siellä vaatteitaan – luksusmerkeistä puhumattakaan.

Tehtaissa työskentelevät naiset elävät kuitenkin jatkuvasti reippaasti köyhyysrajan alapuolella, minkä vuoksi heidän täytyy tehdä rankan tehdastyön lisäksi myös paljon ylitöitä, jotte he voivat elättää itsensä ja perheensä. Vuonna 2010 he saivat palkankorotuksen – lähes 17 euron palkka nousi hurjaan 30 euroon kuukaudessa, mikä on edelleen aivan liian vähän. 


"Oispas kiva saada koroilleen vastinetta", ajatteli bangladeshilaistäti kun torille lähti... kuva: Zara
Me bloggaajat esittelemme mielellämme uusia vaatteita ja toivelistojamme, minkä lisäksi etenkin suosittujen blogien lukijat jäljittelevät helposti kulutustottumuksiamme.

Siksipä haastan kaikki bloggaajat, mutta etenkin alta löytyvät, allekirjoittamaan A Wage to Live on -vetoomuksen, jotta meidän muotimme tekijöillä olisi edes pieni mahdollisuus saada oikeaa palkkaa. Tällä hetkellä siitä puuttuu nimittäin noin 600 allekirjoitusta. Toivon myös, että kunkin blogin kirjoittajat vinkkaavat aiheesta omille lukijoilleen. 

Yksi vetoomus ei muuta maailmaa – tietty – mutta on se edes jotain. Kun on se nyt perhana. 

Haastan siis seuraavien blogien kirjoittajat mukaan: Strictly Style, OC Julia, All I Ever Wanted Is Here, Xenia's Day, Cava, Mungolife , PS. I love Fashion ja Paras aika vuodesta. 

<3 Hannele

Ps. Jos aihe kiinnostaa, lue tämä loistava uutisjuttu Taloussanomista, kliketi klik!

10 kommenttia:

 1. Allekirjoitin vetoomuksen, tärkeä asia!

  VastaaPoista
 2. Täyttä asiaa! Tämän kanssa painin päivittäin, kun tuotteitani verrataan kaikiltaosin isojen ketjujen vastaaviin.. Todellakin mukana!pienillä teoilla on suuria vaikutuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja nykykuluttajana on harvinaisen raivostuttavaa, kun et sitten millään muotoa voi tietää että missä ja mihin hintaan ja kenen hengellä se tuote on tehty. Kiva että olet mukana :)

   Poista
 3. Kävin myös allekirjoittamassa.. Hurjaa edes ajatella, kuinka paljon jotkut tekevät töitä noin olemattoman palkan eteen. =(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta. Antaa hitusen perspektiiviä näihin hommiin. :/

   Poista
 4. Minä en mikään muotiblogaaja ole, mutta vaatteita ostan. Enkä aina kysele, miten ne on tuotettu, valitettavasti. Siispä edes allekirjoitan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Se on kyllä ongelma, että edes kyselemällä tai kyttäämällä et voi tietää. Kuten tuolla Taloussanomien jutussa oli, niin moni reilun kaupan tuotekin voi olla ongelmallinen.

   Ollaan alasti! :D

   Poista
 5. Anonyymi3/02/2013

  Allekirjoitin! Mitä mieltä olet jos jakaisin aihetta omassa blogissani? En toki kopioi sinun tekstiäsi, aiheen vain?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei joo toki! Tarkoituksena oli siis haastaa kaikki bloggaajat kertomaan lukijoilleen tästä aiheesta. :) Kiva kun innostuit.

   Poista

Kiitos kommentistasi!