perjantai 15. maaliskuuta 2013

Kaunistava ruokavalio

Olen ihan täydellisen koukussa AVAlla pyörivään Ruotsin Olet mitä syöt -ohjelmaan – onko kukaan muu katsellut?

Siinä rasvaa, sokeria ja lisäaineita puputtavat, liikkumattomat ihmiset kokevat täydellisen terveys- ja ulkonäkömuutoksen, kun tiukka emäntä Anna Skipper komentaa ylös, ulos ja lenkille.

Kuva: AVA
Skipper saa todella aikamoisia muutoksia aikaan ja minusta on ollut ihanaa etenkin se, miten hän näyttää toteen, että terveellinen elämä ei tarkoita herkuista kieltäytymistä ja jatkuvaa itsekidutusta. Saa syödä muutakin kuin salaattia!

Esimerkiksi avokadot, pähkinät, kana, hedelmät ja pähkinät ovat loistavaa mättöä ihmiselle, joka haluaa voida paremmin. Eikä silloin tällöin syöty hamppari tai pizza aiheuta ongelmia, jos arkiruoka on kunnossa.

Olen huomannut teitä lukijoita kiinnostavan kovasti terveellinen ja erityisesti kaunistava ruoka, minkä vuoksi ajattelin antaa omat parhaat vinkkini parempaan vointiin. On hyvä huomata, että tämä toimii minulla ja ei tarkoita, että se olisi kaikille muille täydellinen.


Vihersmoothien resepti löytyy esimerkiksi täältä.

Tavoitteena nerginen ja kaunis olo? Minulla toimii tämä:

 

1. Juo aamulla ja illalla hedelmiä ja vihreää sisältävä smoothie (esimerkiksi mansikkaa, soijamaitoa, pinaattia ja appelsiinia. Nam.). Smoothie-reseptejä on tuhansittain ja osa niistä toimii ihan_oikeasti herkkujen korvikkeena, sillä ne maistuvat jäätelöltä!

2. Lisää ruokavalioon myös pähkinöitä, avokadoa ja muita hyviä rasvoja sisältäviä ruokia (huom. pähkinöitä kannattaa napata vain muutama päivässä, sillä niissä on mahdottoman paljon kaloreita, mutta myös mahdottoman paljon kaikkea hyvää tekevää).

3. Einekset pois, sokeri ja valkoinen höttöhiilari pois! Tosin kaikkea voi syödä välillä, eli mitään natsismia ei tarvitse ruokavalion suhteen noudattaa. Yksi kerta viikossa tosin jo riittää ja jos haluat pudottaa painoa, vietä "herkkupäivää" kahden viikon välein.

4. Suosi hyviä hiilareita: täysjyvää ja kyllä se pottuki vaan passaa lautaselle. Mielestäni se pitää kivasti kylläisenä pidempään, on aika kaloriton olento ja vitamiinejakini siinä on. Karppaaminen saa vain vatsan sekaisin (ja nyt varmaan saan miljoona viha-kommenttia tuonne kommenttilootaan :D).

5. Noudata selkeää ateriarytmiä: Aamulla vaikkapa täyttävä smoothie ja muutama manteli, lounaalla vaikkapa palanen ruisleipää, reippaasti raasteita, salaattia ym. ja esimerkiksi kanaa, kalaa tai juustoa. Välipalaksi hedelmä, päivälliseksi ihan tavallinen "arkiateria" – vaikka sitten sitä makaronilaatikkoa, jos siltä tuntuu, mutta annoskoko on hyvä pitää mielessä ja illalla, jos on nälkä, voi nauttia esimerkiksi marjaisan smoothien ja palan ruisleipää. Runsaat hedelmät, marjat ja vihannekset pienentävät päivitttäistä energiasaantia, saavat ihon hehkumaan ja olon energiseksi.

6. HARRASTA HIKILIIKUNTAA! Aluksi vaikka päivittäinen, reipas kävelylenkki riittää, jos kuntosi on huono – voisitko vaikka kävellä työmatkat, kuten meikämanne? Jos kuntosi on parempi, tee sitä mistä nautit: tanssi, ui, juokse tai miekkaile. Mikä tahansa on parempi vaihtoehto kuin sohvalla makaaminen.

7. Mene ajoissa nukkumaan ja jos sinulla on uniongelmia, mene käymään lääkärissä. Itse esimerkiksi kärsin nukahtamisongelmista, mutta sain lääkäriltä rentoutusvinkkejä ja melatoniinihormonia reseptilääkkeenä, niin johan on ihan eri meininki.

EDIT 17.3.: MUISTA JUODA MYÖS VETTÄ, noin litra päivässä on hyvä määrä, sillä myös liiallinen veden lipittely on pahasta. Niin ja juo toisinaan myös lasillinen viiniä, sekin on hyvästä ;).

Eli unohda se kituuttaminen ruokavaliosta, liiku, nuku hyvin ja syö pääosin sinulle hyvää tekevää ruokaa, mutta älä nipota. Muut asiat, kuten ylipainon tippuminen ja terveys seuraavat taatusti perässä.

<3 Hannele

3 kommenttia:

 1. Olipas kivoja (ja toteuttamiskelpoisia) vinkkejä :)

  VastaaPoista
 2. Ja juokaa sitä vettä!!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi totta totta! Unohtui listalta. Ja juokaa myös viiniä välillä, vähän ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi!