lauantai 9. maaliskuuta 2013

Miten olla onnellinen?

Olin koko eilisen päivän Terhi Majasalmen järjestämässä Menestys-seminaarissa, jota en voi kuin suositella: Oman ajattelunsa sheikkaaminen tekisi pirun hyvää meille kaikille. Olen nimittäin huomannut erään ahdistavan piirteen monessa lähipiirini ihmisessä: vellotaan huonoissa ajatuksissa, muistetaan vain ne kaikki ilkeät sanat, ei voi muuttaa asioita "koska aina on tehty näin" tai koska "raha", tai koska "en jaksa" tai koska "siihen pitäisi olla aivan eri koulutus".

Aika hyvä ohjenuora elämään, kitti Edith Piaf. 

Itse olen sitä mieltä, että jos viihdyt elämässäsi niin huonosti, että jokainen päivä on vain nurinaa, marinaa ja kitinää, niin voi herrajee. Olisikohan aika tehdä muutos? Se jokin voi olla pienikin asia, kunhan se on sellainen, mikä oikeasti tuo sinulle iloa.

Anna Perho totesi viisaasti, että onni ei jumaliste asu niissä pienissä asioissa, vaan suurissa: Jos vihaat työtäsi, avioelämäsi on persiistä ja rahaa ei ole koskaan, ei siihen elämään paljoakaan vaikuta pikkulintujen viserrys tai oravan pesän laitto.

Miten erilainen tämä kuva olisi, jos kuvan nainen olisi ajatellut, että "En minä kehtaa laittaa tällaista mekkoa, kaikki muut on varmaan mustissa. Ei sinne ruukata tällaista laittaa". 
Lopeta siis hyvä ihminen jo se marina, ja keskity niihin suuriin asioihin elämässäsi ja muuta ne paremmaksi. Kitinä ei tee sinusta kuin katkeran vanhuksen ja luvassa on aika pirun monta vuotta tylsyyttä, jos et nyt muuta niitä asioita, joihin haluat muutoksen.

Niin että nyt se peräaukko ylös sieltä ja sassiin.

Aloita kuvittelemalla, että elämäsi on täydellistä. Millaista se on? Kirjoita ajatuksesi vaikka paperille: Älä kirjoita, että olen laiha ja hullun rikas, vaan ilmaise toiveesi selkeämmin: Olen 5 kiloa hoikempi ja minulla on 50 000 euroa säästötililläni. Näin teet niistä asioita, joita voit tavoitella pienten tekojen avulla.

Jos haluat olla hoikempi, tiedät kyllä mikä siihen auttaa: Ei voi syödä pullaa ja kitistä samalla, että voi että ku mää oon niin läski. Eli pyri harrastamaan liikuntaa vaikkapa kolme kertaa viikossa ja syö enemmän kasviksia, mutta pidä silti mukana ainakin yksi tavallinen, lämmin ateria.

Jos taasen haluat rikastua, kehotan sinua lukemaan Terhi Majasalmen Totuus taloudestasi -kirjan. Se muutti ainakin minun suhtautumistani rahaan ja kirjasta saa loistavia vinkkejä, miten pienituloinenkin voi muuttaa kassavirtansa positiiviseksi ja jopa – iiks – rikastua!

Valitse seurasi oikein – ankeuttajat ja energiavarkaat pois, kiitos, sillä seura tekee kaltaisekseen. 
Muista myös unelmoida ja kadehtia, sillä ne kertovat sinulle nopeasti, mitä itse haluat: Onko jollakin kiva työ ja olet niin kateellinen, että sinulla on vain tämä paskamainen toimisto? Sen ei tarvitse mennä niin. Listaa paperille millainen työ olisi unelmasi ja lähde sitä kohti pienin askelin: Voisitko esimerkiksi ottaa avoimesta yliopistosta nettikurssin, aloittaa koulutuksen tai kurssin työn ohessa tai vaikkapa harrastaa jotain, mikä vie sinua hiljalleen kohti tavoitettasi? Usein kun tiedämme mitä haluamme, on sen saaminen paljon helpompaa.

Kateus on muuten usein pelkkää mielikuvaa: Itse esimerkiksi ihailen usein täydellistä perhe-elämää ja erästä äitiä, jolla on aina aikaa askarrella perheensä kanssa kaikenmoista – hänellä on jopa askarteluhuone! Mutta kun todella ajattelen, haluaisinko tätä myös omaan elämääni, vastaus on ei – se sopii hänelle, mutta ei ole minun juttuni.

Tässäkö unelmiesi loikoilupaikka? No maalaa sinäkin terassi valkoiseksi, laita sinne tyynyjä ja nauti. Ja jos ei ole terassia, niin muuta jos sellaisen haluat.  
Eilisessä seminaarissa oli puhujana myös Anna Perho, jonka Superarkea-kirjaa olen juuri aloitellut. Kuten sanottua, olen työni puolesta kiertänyt nyt paljon erilaisia valmennustapahtumia ja Perhon kirjassa on paljon samaa kuin niissäkin, mutta myös paljon uusia ajatuksia minulle.

Esimerkiksi "Et ole kaikkea, mitä ajattelet". Olisitko vaikka lukiossa uskonut, että elämäsi on nyt tällaista kuin se on? No en minäkään. Mutta pienet tapahtumat ja sattumat ovat vieneet elämääni tähän suuntaan. Myös muiden mielipiteet minusta – niin hyvässä kuin pahassakin – ovat vaikuttaneet paljon siihen, millainen minun elämästäni on tullut.

Perho kertoo kirjassaan loistavan esimerkin muiden ihmisten mielipiteistä:

Perhon lukiossa pidettiin aikoinaan kirjaa myöhästymisistä ja eräs tyttö myöhästyi usein, mikä Perhon mukaan johtui usein hänen vaikeasta koti-tilanteestaan. Lukion rehtori toitotti tytölle joka päivä, että "aivan sama vaikka oletkin vähän myöhässä, koska eihän sinusta voi koskaan tulla mitään, kun kotiolotkin ovat mitä ovat".

Jonkin ajan kuluttua tyttö uskoi tämän aivan turhake-mielipiteen, minkä joku typerä energiavaras hänelle esitti, lopetti lukion ja siirtyi viereiseen kuppilaan kehittämään alkoholistin ammattia.

Eli tämän pitkän tekstin pääpointti kerrattakoon, jos nyt olette jo aivan pyörällä päästänne:

 • Unohtakaa se, mitä muut ovat mieltä – he eivät elä teidän elämäänne, eikä heidän sanomisillaan ole mitään merkitystä.
 • Älkää hengatko energiavarkaiden kanssa (ja jos itse olet sellainen, niin tee nyt hyvä ihminen elämällesi jotain)
 • Lopeta valittaminen ja aloita tekeminen
 • Tiedä, mistä unelmoit ja tee siitä konkretiaa
 • Tavoittele unelmaasi pienin askelin
 • Aloita jo tänään!

Ei mulla muuta. Hyvää (myöhästynyttä) naistenpäivää kauniit naiset!

<3 Hannele

Ps. Nämä ajatukset olen saanut siis viisailta naisilta, pääosin Terhi Majasalmelta, Anna Perholta, Anne Karilahdelta ja Maaretta Tukiaiselta.
Pps. Kaikki kuvat Classy in the City

5 kommenttia:

 1. Hei! Kukas onnellinen voitti lahjakortin arvonnan? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heips! En ole vielä arponut, mutta listalla on tänä viikonloppuna. Että jännityksellä ootamma :).

   Poista
 2. Hienoja ajatuksia! Myöhästyneet naistenpäivät sinnekin <3

  VastaaPoista
 3. Niinku niin asiaa! Kyllähän askarteluhuone ja huvimaja olis ihania, mutta oikeasti olen niin tumpelokoura, että askarteluhuonekin muuttuisi aika pikaiseen kirjastohuoneeksi <3 (taidan tietää, ketä supertaitavaa naista mietit). Huvimaja sen sijaan..hmm, pitää toimia niin, että sen elämässään vielä saa. Minä en usko mihinkään, että "tapahtuu kun sen kuuluu tapahtua" tai "herran haltuun", onnen avaimet on omissa käsissä! YES, WE CAN!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. We so can! Nuo ovat muuten erittäin urpoja sanontoja, koska hommathan tapahtuu kun pistää ne tapahtumaan :D

   Poista

Kiitos kommentistasi!