sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Uusintapostaus: Turhasta tavarasta eroon!


Turha tavara vie energiaa ja ahdistaa arkea enemmän kuin ensi kättelyssä osaisi ajatella – sotkuiset kaapit, hukatut tavarat ja keskeneräiset projektit (esimerkiksi ne kuuluisat käsityöt) aiheuttavat päivittäin pientä kiukkua. 


Aikaisemmin kirjoittelin että blogini nimimuutoksen myötä useat suositut tekstit ovat jääneet lukijoilta pimentoon ja tänään tulin pohtineeksi tätä ammattijärjestäjä Maria Laitisen vinkkeihin perustuvaa postausta, kun kävin läpi vaatevarastojamme. Sain kunnian haastatella häntä sisustusmessuilla ja haastattelun jälkeen kävin järjestelmällisesti läpi kaikki kolot luopuen turhasta kaapintäytteestä – se tuntui nii-in hyvältä!

Esimerkiksi kiireiset aamut helpottuvat huomattavasti, kun tarjolla on vain hyväkuntoisia sukkahousuja, kokatessa kaapit eivät ole täynnä käyttämättömiä astioita ja turhat purkit ja putelit on raivattu pois siivouskaapista. On aivan ihanaa omistaa vain ja ainoastaan sellaisia tavaroita, joita käyttää ja tarvitsee – ei säilytä ajatuksella "ehkä tällä vielä joskus tekee jotain". 

Kuva: The White Company
Miten kodin tavarakaaoksen saa hallintaan?

1. Kuinka monta säilytyskaaosta kodistasi löytyy? Todennäköisesti ainakin vaatekaappi, eteinen ja keittiö kaipaavat hieman hiontaa. Myös siivouskaappi on monella aika jäätävä pirulainen.

Hengitä syvään ja ota projekti kerrallaan, jotta et löydä itseäsi tilanteesta, jossa kaikki on pitkin kämppää ja sinua huvittaisi mennä lähinnä kaljalle.

2. Maria Laitisen mukaan kannattaa ensimmäiseksi aloittaa sieltä, missä on eniten turhinta tavaraa, kuten varastosta – näin tärkeää tavaraa saa sitten turhakkeista syntyneeseen tyhjään tilaan. Itse aloitin projektin tällä periaattella siivouskaapista.

Kuva: The White Company
3. Valmistaudu: Varaa useita erilaisia säilytyslaatikoita ja -kippoja, joiden avulla saat jaoteltua kaapin sisältöä ja järjestyksen ylläpito helpottuu.

Esimerkiksi ennen sitä suurinta paholaista – vaatekaapin siivousta – kannattaa käydä läpi erilaisia säilytysjärjestelmiä ja pohtia, millainen säilytys helpottaisi arkea. Esimerkiksi arkivaatteiden säilytys henkarissa helpottaa asuvalintaa kiireisenä aamuna ja lisätilaa niille saat asentamalla toisen vaatetangon alkuperäisen yläpuolelle (yleensä samalla alkuperäistä kannattaa myös nostaa hieman ylemmäs). Ikea on mitä loistavin inspiraationlähde säilytyksen ideointiin. 

Muista myös luopua vaatekaapin turhakkeista tiukalla kädellä – luovu kaikista niistä vaatteista, joita et ole käynyt viimeisimmän vuoden aikana ja niistä, jotka vähänkin mietityttävät. Rikkinäiset sukkahousut, parittomat sukat ja huonot alusvaatteet ovat selviö – roskiin, hus!

4. Tyhjennä koko pirulainen tavara kerrallaan ja ole brutaali: Nenäsi eteen nostamasi tavara menee joko a) roskiin, b) kierrätykseen/ ystävälle tai c) takaisin kaappiin. Tähän kohtaan löydät enemmän vinkkejä alempaa löytyvän otsikon alta.

5. Puhdistat pinnat HYVIN vaadittavalla tavalla: Esimerkiksi kylpyhuoneen kaappi vaatii enemmän aikaa ja vaivaa kuin siivouskaappi. Tavallisesti ihan tavallinen pesuainevesi ja rätti riittävät.

6. Jaottele esineet käyttötarkoituksen mukaan ja laita ne takaisin kaappiin laatikoita ja organisointikykyäsi hyödyntäen: Esimerkiksi pesuaineet tietylle hyllylle, pesuvälineet toiselle ja niin edelleen.

Kuva: Riverdale
Ja miten niistä turhakkeista sitten päsee eroon?

1. Laita roskat roskikseen: Jos sukkahousuissa on reikä tai kahvikupista irtoaa korva, se ei enää ole vaate tai astia, vaan roska.

Monet meistä tavaranhamstraajista ajattelevat tässä kohtaa, että nä-ää – se kahvikuppihan on ihan helposti korjattavissa! Mutta ole hyvä ja laske ne kaikki korjausta vaativat projektit kotoasi, jotka ovat olleet siellä arvatenkin jo jonkin aikaa. Niinpä.

2. Laita roskat roskikseen. Et kuitenkaan uskonut heti ensimmäisellä kerralla.

3. Jos et ole käyttänyt jotain tavaraa vuoteen, se on todennäköisesti turha: Laita käyttämättömät kodinkoneet, ylimääräiset astiat, hyväkuntoiset mutta vähälle käytölle jääneet vaatteet ja muut turhakkeet kiertoon joko kirpputorille, hyväntekeväisyyteen tai ystäville.

4. Myös miljoona erilaista pussilakanaa, pyyhesettiä ja kahvikupinkutaletta on melko turhaa, jos niitä käytetään kahden hengen taloudessa. Ole hyvä ja siirry takaisin kohtaan 3.

5. Ne tavarat, joita OIKEASTI – siis ihan oikeasti käytät, kannattaa säilyttää. Kaiken muun voitkin heivata sitten huisinhelvataan. <3

Aloita siis pienestä ja etene yksi kohde kerrallaan – kohta huomaat, että kodista löytyy vain ja ainoastaan tarvittuja tavaroita, eikä energia kulu turhaan etsimiseen ja kiukutteluun. 

<3 Hannele

4 kommenttia:

 1. Kiitos tästä selvääkin selvemmästä postauksesta. :) Nyt kun vaan saisi aikaiseksi niin hyvä tulisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Pienestä se lähtee, ei muuta kuin hommiin... :D

   Poista
 2. rojusiivous.com auttaa ainakin pääkaupunkiseudulla...

  VastaaPoista
 3. rojusiivous.com auttaa ainakin pääkaupunkiseudulla...

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!