sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Synnytyksestä palautumiseen avuksi: Belly Bandit

Synnytyksestä palautuminen on asia, joka on pyörinyt päässä viime aikoina enemmän kuin aikaisemmin. Pienimpänä syynä ei suinkaan ole hillitön juoksu- ja lenkkeilyhimo – kaipaan aikaa, kun saatoin vain vetäistä lenkkarit koipiin ja paukutella menemään.

Kovemman lenkkeilyn kanssa on pakko odotella jälkitarkastukseen asti (ainakin neuvolatädin mukaan), mutta pienet kävelylenkit aion aloitella heti, kun olo on tarpeeksi hyvä. Juoksukengät huhuilevat sen verran kovaa tuolta kaapin perältä etenkin aurinkoisina päivinä, että ilman lonkkakipua juoksisin vaikka maratonin ;).

My precious <3. Continentalin ja Adidaksen yhteistyön tulokset sain blogin kautta kokeiltavaksi ja ne ovat olleet loistot niin räntäsateessa kuin aurinkokeleilläkin. Testituloksia voi lukea täältä
Jokainen palautuu synnytyksestä omaa, luonnon määräämää tahtiaan, mutta itselläni on tilattuna luontoäidin lisäksi julkkisten salainen ase: Belly Bandit.

Etenkin Jenkeissä tunnettu vyö aluksi huvitti minua, mutta mitä enemmän luin siitä arvosteluja ja käyttökokemuksia, sitä enemmän halusin sitä kokeilla. Monet raskaana olleet luottavat sen tehoon ja Suomestakin löytyy tyytyväisiä asiakkaita.

Menetettävänä on lähinnä rahaa, joten pakkohan tätä on kokeilla...

Muun muassa Kourtney Kardashian, Jessica Alba ja Heidi Klum puhuvat BB:n puolesta. Jessica tosin veti yhtiön oikeuteen, kun se käytti kaunottaren kokemuksia mainonnassaan ilman lupaa... Kuva: Valmistaja
Kyse on vatsaa ja selkää tukevasta vyöstä, jonka kerrotaan nopeuttavan vatsan palautumista alkuperäiseen mittaansa ja helpottavan oloa synnytyksen jälkeen. Osalla naisista vatsalihasten välissä oleva jännesauma linea alba ei palaudu entiselleen vatsan kasvun jälkeen ja seurauksena on ikuinen pieni pömppis. Jännesauman palautumisen kanssa voi olla ongelmia jos esimerkiksi aloittaa vatsalihastreenit liian aikaisin ja väärällä tavalla, tai jos vatsanahka pääsee venymään synnytyksen jälkeen, kun vatsa on tyhjä ja muuttuu takaisin entiselleen.

Kyselin neuvolassa mielipidettä vatsan sitomisesta synnytyksen jälkeen ja siellä lähinnä tuhahdeltiin – kyseinen tapa on tuttu kuulemma itäblokin maissa, Suomessa heidän mukaansa "luonto hoitaa", eli vatsan sitominen on heidän mielestään turhaa. Minätyttö haluan kuitenkin kokeilla.

Jos ei nyt muuta hyötyä, niin ainakin voin vetäistä vanhat vaatteet päiväsaikaan nopeammin päälle kuin muutoin – sekin on enemmän kuin sata jänistä, nimimerkillä "Mulla on viis vaatetta kaapissa tällä hetkellä".

Vyö vedetään päälle heti synnytyksen jälkeen ja sitä käytetään kaikkina muina aikoina, paitsi suihkussa ja saunassa. Eräällä vanhalla koulutoverillani sattui olemaan vyö oman raskautensa jälkeen kaapissa, joten saan ilokseni vyön häneltä edullisesti: oma valintani on siis S-koon Belly Bandit Bamboo, joka sopii kesäaikaan materiaalinsa puolesta.

Jäämme jännityksellä odottelemaan, onko vyöstä apua, vai onko se vain pelkkä turhake turhakkeiden joukossa! Käyttökokemuksia tietysti luvassa myös teille, oi mun armaat lukijani.

Onko teillä kokemuksia vatsan sitomisesta raskauden jälkeen vai pidättekö kikkaa täytenä turhakkeena? Ja oi te synnyttäneet – kuinka nopeasti pääsitte kävelylle synnytyksen jälkeen? Vaaviahan ei aivan heti ulos saa viedä, mutta äiti onneksi saa heittää nopean pikalenkin ehkäpä ehkä? ;) Tää sisälläolo saa mut hulluksi, tahdon ulkoilemaan!

<3 Hannele14 kommenttia:

 1. Kappas, neuvolatädeistä on moneksi. Oma neuvolatäti mainitsi, että maahanmuuttajanaisilla on tavallisesti käytössään omanlaisensa korsetti raskauden jälkeen auttamassa, ja miten nämä ovat kokoneet sen auttavaksi, ja kertoi miten siitä ei ole niin pitkä aika, kun suomessakin on ollut tapana sitoa omanlaisillaan siteillä äiteen masua synnytyksen jälkeen - ja sitten mainitsi näistä nykyaikaisista myyntiversioista. Sanoi että hankala sanoa, onko palautumiseen oikeasti apua kuinka paljon vai ei, mutta että todella moni asiakas on tykännyt (kokenut että auttaa palautumiseen ja ainakin helpottanut vaatekaapin ja oman henkisen olon kanssa). Ei suosittanut eikä tuhahdellut, antoi vain infoksi ja itse mietittäväksi - ja tämä info tuli siis ilman että olisin osannut kysellä näistä jutuista vielä mitään. Minä <3 mun neuvolantäti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ohhoh! Minun neuvolassani oikein painotettiin, että ei kannata murehtia liikunnasta synnytyksen jälkeen, kun se on niin tylsää ja kamalaa ja ressaavaa. Tietysti ei tarvitsekaan ja tärkeintä on huolehtia siitä, että kaikilla on hyvä olo ja jaksaa yösyöttöjen kanssa ym., mutta itselläni juuri esim. se kävelylenkeille suuntaaminen on tärkeä osa jaksamista – hassua että liikkumisesta tehdään terveyden ammattilaisten keskuudessa ikävä pakko ja peikko.

   Hassua miten eri tavoin voi neuvolanaiset suhtautua tähänkin asiaan. Itse ainakin otan ihan kiitollisena vinkkejä vastaan siitä, miten voi tuntea olonsa "omaksi itsekseen" taas synnytyksen jälkeen – oma valintahan tuo sitten on haluaako niitä kokeilla vai ei.

   Poista
  2. Tämä liikunta-aihe siis toisena kommenttina ja ihmettelyn aiheena mahdolliseen palautumiseen jne. Käytännössä neuvolatädin omassa neuvolassani suhtautuvat kaikkeen vähänkään ulkonäköasioita liippaaviin aiheisiin hitusen hysteerisesti, etteivät tule lisänneeksi paineita äitien niskaan. Tämä on tietysti hyvä asia, mutta vähän liioittelun makua ilmassa havaittavissa – etenkin kun itse oikein odotan että pääsispä jo ulos ja lenkille! :D

   Poista
  3. Mun neuvolan täti on mun mielestä tosiaan infonnu mua tosi laajasti (myös liikunnan suhteen), ilman että ois kuitenkaan asettanu mitään turhia paineita mihinkään suuntaan. Oon tiedotettu, ja samalla mun stressiä on kevennetty. Tosi erilaiselta kuulostaa siis kaikkineen mun neuvolakokemukset verrattuna siihen mitä sun kokemuksia on tässä kuullut!

   Poista
 2. Anonyymi4/14/2014

  Mä huhkin salilla vielä kaksi päivää ennen synnytystä ja ekan kerran menin kävelylenkille viikko synnytyksen jälkeen. Ensin toki varovaisesti parin kilsan lenkki ja bussilla takaisin kotiin, mutta kuitenkin. Mulle oli erityisen tärkeää, että aloitan liikkumisen heti, koska pahin pelko oli että laiskistuisin ja jäisin sohvalle makaamaan. Nyt käydään lähes päivittäin beben kanssa heittämässä jonkin pituinen lenkki. Keskustassa käydessäkin käpytellään mieluummin kuin käytetään julkisia - yksinkertaisesti helpompaa ja samalla tulee liikuntaa. Salilla aloitan käymisen toukokuun alusta, mutta kotona olen jumppaillut ekoista päivistä lähtien. Apuna on ollut Tuoreen äidin treenikirja, jonka sain meidän toimituksen mimmeiltä lahjaksi. Oon käyttänyt sitä tukena, ettei tulisi ainakaan tehtyä mitään väärin. Lenkkeilyä odottelen varmaan vielä kesäkuuhun. / Reetta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mahtavaa! Toivottavasti olen itsekin noin onnekas palautumisen suhteen :). Elättelen edelleen toivoa kunnon kohentumisesta nyt loppuraskaudessa ja tämän päiväinen lenkki antoi aihetta lisätoivoon... Uuden kodin vieressä meillä olisi vielä maailman kiinnostavin sali, jota olisi kyllä ihana päästä koettamaan.

   Hikoilu on <3. Ja kiitti kirjavinkistä! :)

   Poista
 3. Anonyymi4/14/2014

  EHkä tärkein vinkki niin ulkonäköpaineiden kuin liikunnan suhteen on se, että ei tee liikaa suunnitelmia synnytyksen jälkeiseen aikaan. Vaikka olo olisi mikä ennen synnytystä, omaa synnytystään, sen jälkivaivoja tai vaivattomuutta tai palautumista ja sen nopeutta kun ei oikein voi arvuutella. Se menee, niin kuin menee. Ja se on kuitenkin sitten se, joka pitkälti sanelee sen miten pääsee liikkumaan ja milloin palaa entisiin mittoihin. Jos on kauheasti tehtynyt suunnitelmia siihen aikaan etukäteen ja ne ei sitten toteudukaan, niin tulee helposti tosi paha mieli ja pettynyt olo. Se on ihan turhaa. Pääasia, että suuntaa avoimin mielin sitä kohti. Lähtee liikkeelle oman kehon tuntemusten mukaan.

  Mitä tulee Belly Banditiin, niin mulla on. Ja juurikin tuo sama malli. Ekan lapsen kanssa en käyttänyt BB.tä. Silloin palauduin synnytyksestä kaikilta osin tosi nopeasti ja kilotkin olivat tipotiessään muutamassa kuukaudessa. Toisen lapsen jälkeen hommasin BB:n. Silloin en palautunutkaan niin nopeaan, varmaan aika luonnollista ettei keho loputtomiin siitä rääkistä aina palaudu nopeasti. En muistanut ja kyennyt ottamaan BB:tä käyttöön heti synnytyksen jälkeen, mutta otin vajaan 2 viikon kuluttua. Käytin päivittäin, mutta en ihan aamusta iltaan ja läpi yön. Mun mielestä se ei tuntunut mukavalta esim öisin. Mutta käytin päivät. Kilot eivät lähteneet kovinkaan vauhdikkaasti enkä muutenkaan palautunut samaa vauhtia kuin ensimmäisellä kerralla. BB:n apu kaikessa on vaikea arvioida, kun muutenkin oli siis tuo toipuminen hitaampaa. Oisko ollut vielä hitaampaa ilman?

  Mutta yhdessä asiassa BB oli mieletön! Raskauden jälkeen keskivartalon tukilihakset oli ihan hukassa ja irrallaan. Oli vaikea löytää itselle hyvää ryhtiä, josta seurasi lisää kipuja. Ja kun niitä vatsalihaksiakaan ei noin vain voinut alkaa treenaamaan. Vanha selkävaivakin paheni raskausaikana ja tuplaten lisää sen jälkeen. BB oli mieletön tuki ja apu selkäkipuihin! Siksi päätin, että en myy omaa BB:täni pois vaikka lapsia ei suunnitelmissa olekaan. Uskon, että auttaa selkäkipuihin myös jatkossa. On niin mahtavan ihana ja jämäkkä keskivartalon tukivyö. (Ja materiaali on IHANAA! Hengittävää, pehmeää, bambua.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin samaa mieltä tuosta palautumisesta! En aio ottaa siitä paineita, mutta toivon tietysti että pääsisin esim. kävelylenkille suht pian. Ulkonäköpaineita mulla ei pahemmin ole, ehkä siitä syystä ettei kehoni ole varsinaisesti muuttunut tuota vatsaa lukuunottamatta ja suhtaudun masun palautumiseen ihan maltilla – se kyllä tapahtuu ennemin tai myöhemmin jollain tapaa. En tiedä annoinko hysteerisemman kuvan tekstissä, voipi olla :D. Kivahan se on palautua kauniisti, mutta uskoisin ettei se ole päällimmäisenä mielessä tuoreen vaavin kanssa (enemmän ehkä panikoin esim. unen määrästä, koska olen oikea nukkumatti ja valvoskelun kanssa tulee varmaan ongelmia..)

   Kiva kuulla käyttökokemuksia Belly Banditista ja hyvä että siitä oli sulle hyötyä! :) Mulla on jo nyt tosiaan noita selkä- ja etenkin lonkkavaivoja, joten ainakin siihen se on varmasti hyvä jee.

   Poista
 4. Olen samaa mieltä kuin edellinen kommentoija, ettei kannata tehdä kovin tarkkoja suunnitelmia. Itsellänikin kävely oli ihan äärettömän hankalaa ekat viikot tikkien takia. Ulos oli kuitenkin viikon jälkeen pakko päästä, kun meinasi kuuppa seota :D Kävin ehkä 5min lenkin koiran kanssa ja juuri ja juuri selvisin siitä. Sitten aloin käydä joka päivä ulkona ja joka päivä jaksoin vähän enemmän. Noin 4vk kohdalla aloitin kevyen painoharjoittelun kotona kun neuvolan täti antoi luvan :) Sanoi että ihan omien fiilisten mukaan saisi jo aloitella hölkkäilyäkin, että ei se jälkitarkastus ole sellainen mikä vetää jonkun maagisen rajan liikunnan ja liikkumattomuuden väliin, omat tuntemukset on se ratkaisevin :)

  Niin ja toi vyö, mullakin on, mutta ihan meni hukkaan rahat :D Alkuun en voinut käyttää sitä, koska vyön käyttö aiheutti jumalatonta painetta alapäässä, sitten kun pystyin joskus 2vk jälkeen käyttämään niin totesin sen olevan äärettömän epämukava esim. istuessa. Käytin sitä alussa lenkillä ja kotitreeneissä selän ja vatsan tukena, mutta nyt ainakin viikkoon en ole sitä käyttänyt enää niissäkään. Miinusta myös siitä miten rumalta tuo näyttää vaatteiden alla, eli itsekin kuvittelin laittavani vyön vaatteiden alle ja siten voisin käyttää vanhoja vaatteitani, mutta ei tullut siitäkään mitään, ison hupparin alta sitä ei huomaa :D

  Oho mikä romaani :D No, oli paljon asiaa ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensinnäkin, kiitos kokemuksistasi! Ikävää että sulla on ollut tuollainen tuskien taival, onneksi nyt helpottaa jo :). Itsekin olen varautunut siihen että tosiaan VOI kestää parantuminen, synnytystä kun ei voi etukäteen tietää, mutta kovasti toivoisin pääseväni lenkille ja salille jo ehkä heinäkuussa? Tietysti esikoisen kohdalla sitä väsymystä ja hormonihuurua on vaikea käsittää näin etukäteen, eli siihenkin pitää henkisesti vähän varautua.

   Ikävä että sulla ei toiminut tuo vyö. Itselleni se tuli tosiaan viime viikolla, puoltoista viikkoa sitten? Ja ei puhettakaan että sen voisi vetää kiinni asti, kun mallailin sitä vähän tuohon kuvun päälle :D. Ilmeisesti synnytyksen jälkeen on kuin 8 kuulla raskaana ja mullahan se aika on jo mennyt ohi, toivottavasti saan sen laitettua päälle kuitenkin. Se oli yllättävän raskasta materiaalia, kesävaatteiden alla pidettävänä ei varmasti ole kaikista mukavin – buu. Yrittänyttä ei kuitenkaan laiteta :D.

   <3 Hannele

   Poista
 5. Anonyymi5/19/2014

  Itselläni oli hiukan vaikeuksia päästä lenkille, kun hemoglobiini oli 86 sairaalasta päästessä. Eka lenkki varmaan lapsen ollessa pari viikkoinen ja meinasin pökertyä puolen kilsan jälkeen. En voi todellakaan sanoa nauttineeni vaunulenkeistä ennen kuin hemoglobiini nousi takaisin ja ne parikymmentä tikkiä alapäässä sulivat pois ;).

  Kyllä suurin osa synnyttäneistä varmasti piankin pääsee ulos, mutta vauhti ei kyllä päätä huimaa ;). Ja itsekin kyllä odottaisin jälkitarkastukseen ennen isompia kuntoiluita, että välttyy kohdunlaskeumilta ym. kivoilta vaivoilta.

  Ja kyllä ne kilot monella lähtee ihan itsestään, itselläni tippui synnytyksen jälkeen 20 kg jälkitarkastulseen mennessä (n. 2 kk synnytyksestä). Olin laihempi kuin ennen synnytystä, vaikka en voinut kuntoilla käytännössä ollenkaan. Tosin kroppahan ei samalta näytä, vaikka painaisi vähemmänkin kuin ennen synnytystä. Jos vanhaa kroppaa havittelee, saattaa joutua vielä useamman kilon tiputtamaan lähtöpainosta. Maha on itsellä ainakin täysin erilainen, lantio levisi joitakin ratkaisevia senttejä ym.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi toista! :( Apua. Lapsivuodeaika voi tosiaan olla aikamoista kärsimystä, tuokin on niin tuurista kiinni.

   Noista kiloista en sinällään stressaa, niitä on tullut nyt kaksi päivää ennen laskettua aikaa kymmenen ja imetys luultavasti sulattaa ne ennemmin tai myöhemmin. MUN VAAN TEKEE NIIN MIELI SINNE LENKILLE :D. sitä joutuu odottelemaan vähintään kesäkuun loppuun...

   Ja by the way: mun mielestä leveämpi lantio ois vaan hienompi! Niitä suurempia rintojakaan en sinällään panisi pahakseni ;). Olet varmasti säteilevä mamma.

   Poista
 6. Anonyymi6/23/2014

  Ostin juuri Belly Bandit Bamboon ja ihmettelen täällä sen pesuohjetta, Käsinpesu kylmällä vedellä! Miten olette vyönne pessyt? Ei kai se puhdistu kylmällä vedellä..? Voisiko sen pestä pyykkikoneen käsinpesuohjelmalla, 700 kierroksen linkouksella 30 asteessa? En haluaisi missään tapauksessa pilata kalliilla ostettua vyötäni, joten apuja kaivattaisiin :)

  Milja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ööö, mitä ihmettä :D. Enpäs kuule ole edes katsonut pesuohjetta, ihan vaan laittanut surutta muun tumman pyykin kanssa 40 asteeseen, normaalilla pesuohjeella :D. Omani ei ole mennyt pesussa miksikään, mutta omalla vastuulla...

   Poista

Kiitos kommentistasi!