tiistai 27. marraskuuta 2012

Iho-ongelmiin vastauksia

Siluetti Span taitava Susanna Kyntölä vastaili kysymyksiinne kauneuden- ja erityisesti ihonhoitoon liittyvissä pulmissa. Toivottavasti näistä on apua kaikille kysymyksen jättäneille ja muillekin...Kysymys: Jos on nenä täynnä valkopäitä, saako niitä ikinä pois? Niitä on ollut niin kauan kuin muistan, ja nyt olen 25. Esim. puuteria en voi käyttää ollenkaan, se kun korostaa valkopäitä silloin, kun ne ovat "pinnalla" (puristelun jälkeen voivat olla "matalia" parikin päivää). Ihoni on muuten hyvä!

V: Kuulostaa vähän siltä, että nenäsi on altis tukkeumille. Talirauhaset erittävät talia, joista muodostuu mm. mustapäitä, mutta ihon pinnan kuivuudesta johtuen pinnalle muodostuu ohuen ohut kuolleiden solujen kalvo, joka aiheuttaa huokosten tukkeutumista. Näin erittyvä tali ei pääse vapaasti ihosta, vaan jää kuivan kalvon alle, mutta työntää ”kalvoa” ylöspäin huokosen täyttyessä. Hoidossa on tärkeintä tuoda iholle riittävästi kosteutta, ettei pinta kuivu ja huolehtia kuolleen pintasolukon kuorimisesta, että iho voi toimia normaalisti.

Hoitona suosittelisin tukkeutuneelle iholle säännöllistä käyntiä kosmetologilla, joka tekee iholle timanttihionnan ja ihonpuhdistuksen. Ultrapuhdistus ei vastaa kaikkiin ongelmiin, valitettavasti. Vanhanaikainen mekaaninen puhdistus, ”nipistely” on joskus tarpeen.

Kotihoidossa suosittelen kuorimaan ihoa säännöllisesti, kerran 1-2 viikossa, ihotyypistä riippuen sekä huolehtimaan hyvästä ihon kosteuttamisesta. Hyviin ihonhoitotuotteisiin kannattaa investoida, koska se on investointi omaan hyvinvointiin.


Jengi hyppää avaruudesta laskuvarjolla. Eikö tiede ole edelleenkään keksinyt mitään toimivaa tahnaa tai muusia maksaläiskiä vastaan??

V: Maksaläiskät ovat ihon liikapigmentaatiota. Pigmenttiä tiivistyy jollekin ihoalueelle esim. hormonaalisista syistä tai jos ihon on vaikka polttanut auringossa joskus oikein kunnolla. Ihon pigmentti on ihon suojamekanismi UV-valoa vastaan. Se on ihon tapa suojata itseään.

Paras hoitokeino pigmenttien vaalentamiseen on laserhoidot. Laser-hoidot maksavat tavallisia kasvohoitoja enemmän. Meillä Siluetissa on lääkäriklinikoille tarkoitetut lääkärilaserit käytössä ja hoito pigmenttimuutoksille maksaa n. alkaen 385 €. Laser-hoidot ovat aina sarjahoitoja. Yleensä yhdellä käsittelyllä ei saada vielä riittävää tulosta.

Paras tapa hoitaa pigmenttimuutoksia on ennaltaehkäistä niitä. Pigmenttimuutosten syntymistä ehkäistään riittävällä aurinkosuojavoiteella ja kasvojen suojaamisella auringolta. SPF 30 antaa jo riittävän suojan kasvoille ja sen levittäminen tuntuu miellyttävältä. Aurinkovoiteita voi käyttää kesällä ihan tavallisen päivävoiteen asemasta. Auringossa oleiltaessa voidetta tulee lisätä säännöllisesti parin tunnin välein koko päivän ajan.


Saako e-pillereiden lopettamisen jälkeen alkanutta naaman kukintaa hillittyä omin voimin? ihoni oli hyvässä kunnossa ennen e-pillereitä ja niiden aikana, muut välittömästi lopettamisen jälkeen on naama täynnä isoja ja pieniä näppylöitä, pääasiallisesti valkopäitä.

V: Iho reagoi hormonitasapainon muutokseen. Näppylöinti johtuu siitä. Ihon kanssa kannattaa käydä kosmetologilla ihon puhdistuksessa ja huolehtia sen säännöllisestä puhdistamisesta ja kosteuttamisesta kotona. Älä revi ja puristele näppylöitä, ettei niihin muodostu arpia. Syvä finnitulehdus paranee hitaasti ja paranemisvaiheeseen liittyy sini-punainen pigmentoitumisen vaihe. Tulehduksen jälkeen iho korjaa itseään ja uusi iho on väriltään punaista ja seassa on sinistä pigmenttiä. Siksi iho näyttää finnitulehdusten jälkeen laikukkaalta. Anna ihon parantua rauhassa. Huolehdi sen puhtaudesta ja pinnan kosteuttamisesta. Hoidettu iho on joustava ja paranee nopeammin.

Finnien puristelu johtaa helposti ihon arpeutumiseen, jolloin finnin kohta jää kuopalle. Tätä kuoppaa ja ihon pinnan epätasaisuutta on sitten jo huomattavasti vaikeampi hoitaa.

Nyrkkisääntö on siis: Älä puristele finnejä, käsittele niitä vain puhtain käsin, pese kasvot huolellisesti joka ilta ja aamu, voit käyttää mietoja orgaanisia happoja sisältäviä kasvovesiä (maitohappo, salisyylihappo jne.), jotka puhdistavat ihon bakteereja, suojaa ihoa kosteusvoiteella. Käy kosmetologilla, joka osaa suositella juuri sinulle oikeat ihonhoitotuotteet. Jos iho ei tasapainotu muutamassa viikossa tai tulehdus syvenee, on syytä kääntyä ihotautilääkärin puoleen.

Miten akneilusta syntyneet arvet saa piiloon vai voiko niille tehdä mitään? Mistä ylipäätään löytäisi sen parhaimman avun akneihon hoitoon, kun niin lääkärin, farmaseuttien ja kosmetologienkin mielipiteet tuntuvat eroavan toisistaan aikatavalla.

V: Valitettavasti aknearpien hoitoon paras vaihtoehto on ennaltaehkäisy edellisen kuvauksen mukaan. Arpien korjaaminen ja ihon pinnan tasoittaminen on haasteellisempaa.on  Jos arpia on syntynyt vaikean aknen tuloksena, voidaan niitä hoitaa arpien syvyydestä riippuen eri tavoilla. Ihon pintaa voidaan  ”hioa” kemiallisilla kuorinnoilla tai laser-kuorinnalla. Kemiallinen kuorinta on ihon pinnallinen käsittely miedoilla orgaanisilla hapoilla, kuten maito-, salisyyli-, glykoli- tai omenahappo, joka uudistaa ja tasoittaa ihon pintaa. Vahvempaa kemiallista kuorintaa tehdään TC-hapolla. Tämä on ihon keskisyvä kuorinta, josta iho toipuu parissa viikossa. Laserkuorinnalla kuoritaan pois ihon ylin pintakerros, jolloin ihon pinta tasoittuu ja arvet madaltuvat. Laserkuorinnasta toipumisaika on n. 3 viikkoa.

Syviä arpia voidaan myös korjata kirurgisesti. Näitä arpikorjauksia tekevät plastiikkakirurgit.

Vanhat aknen arvet voivat olla pigmentoituneet punertaviksi tai sini-punaisiksi. Ihon pigmenttimuutoksia voidaan hoitaa laser-hoidoilla.


Miten ihmeessä saa ikuisuuden vaivanneet mustapäät nenästä ja ostasta pois? Puhdistukset teen aamuin illoin kunnon tuotteilla ja rasvaukset myös, kuorinta noin kerran viikossa ja silti vaan aina nassu täys mustapäitä. Vettäkin tulee juotua reilusti...

V: Olet selkeästi hoitanut ihoa huolellisesti, mutta kaikkia mustapäitä ei saa kotikonstein pois. Kosmetologi on paras kaverisi tässä asiassa. Säännöllinen ihon puhdistus kosmetologin käsittelyssä sekä ajoittainen timantti- tai mikrohionta on hyvä apu saavuttaa pidempikestoisia tuloksia.

Mieti myös, minkälaista meikkiä käytät. Jos käytät vahvaa, peittävää meikkiä, tarvitset hyvän, tehokkaan puhdistustuotteen. Voit harkita myös kaksoispuhdistusta. Vahva meikki saattaa myös edistää ihon tukkeutumista. Kokeile mineraalimeikkejä. Oikeassa 100 % mineraalimeikkipohjassa ei ole muuta kuin luonnon mineraalipartikkeleita, rautaoksidia, titaniumdioksidia ja micaa. Näillä kolmella raaka-aineella saa aikaan täysin peittävän, kauniisti ihoa tasoittavan ja kestävän meikkipohjan, joka antaa ihon hengittää normaalisti. Mm. ammattilaissarja Emani on 100 % luonnollinen mineraalimeikkisarja. Mutta muista puhdistaa iho huolellisesti joka ilta. Älä käy koskaan meikeissä nukkumaan! Vaikka olisit kuinka väsynyt ja kaatuisit otsa eteisen lattiaan, raahaudu viimeisillä voimillasi vessaan meikin pesulle –jos haluat eroon mustapäistä.

Mitä voi kotikonstein tehdä ilmeisesti joko stressi- tai hormoniperäisille leuan alueen finneille, jotka kyllä enemmän ovat niitä laakeita paukamia kuin "näppärästi" puristettavia teinifinnejä? Ja jos/kun homma on lähes mahdotonta, niin miten ja millä aineilla ne on helpointa peittää?

V: Näistä finneistä ja niiden hoitamisesta tässä onkin jo juteltu, mutta antiseptinen pyyhintä vähentää tulehdusta. Hanki kasvovesi, joka sisältää mietoja orgaanisia happoja, kuten ammattilaisten käyttämän Medicalia sarjan Clarifying Toner. Pyyhi sillä tulehdukselle altista ihoaluetta aamuin ja illoin bakteerien kasvun ehkäisemiseksi. Erilaiset ”näppyläpuikot” sopivat paikallishoitoon.

Finnien peittämiseen riittää ihan ihon virheiden peittämiseen tarkoitetut peiteaineet. Liukkaalla, ohuella iholla tulehduksen päällä meikki pysyy vähän huonosti, mutta peiteainetta voi lisätä päivän aikana. Edellä mainitsemastani mineraalisarjasta löytyy myös erillinen peiteaine ihovirheille ja tummille silmänalusille, mutta sarjan puuterimeikki peittää myös tehokkaasti meikkisienellä paineltuna.

Tärkeää on huolehtia ihon päivittäisestä puhtaudesta sekä käsien puhtaudesta ihoa käsiteltäessä. Jos tulehdus syvenee, se kuuluu aina ihotautilääkärin hoitoon.

Millä tavalla ihoa tulisi hoitaa arjessa, jos se on pääosin hyväkuntoinen ja muutamia epäpuhtauksia tulee silloin tällöin?

V: Ns. normaalia ihoa hoidetaan samoin, kuin ihoa yleensä. Iho puhdistetaan päivittäin hyvällä puhdistusaineella. Jos pitää vaahtoavasta puhdistuksesta, löytyy sille monia vaihtoehtoja, mutta osa vaahtoavista puhdistuksista on tarkoitettu seka- ja rasvaiselle iholle ja kuivattaa ihon pintaa. Siksi suosittelen mieluummin puhdistusmaitoa. Aamulla iholle riittää pyyhkiminen kasvovedellä. Kokeile vaikka suihkutettavaa kasvovettä, joka piristää ja raikastaa aamu-unista ihoa. Kerran viikossa ihoa pitäisi kuoria. Kuorinta voi olla rakeellinen kuorinta-aine tai entsyymeillä kuolleita ihosuoluja liuottava kuorintanaamio. Hyvä, laadukas kosteusvoide huolehtii ihon kimmoisuudesta. Silmänympärysihoa tulee kosteuttaa erikseen silmänympärysvoiteella turvotuksen ja ihoärsytysten välttämiseksi.

Joskus iho tuntuu siltä, että se kaipaa jotakin enemmän. Iho saattaa näyttää harmaalta ja väsyneeltä tai erityisen kiristävältä tai ihoon ilmestyy kuukauden kukkasia. Silloin ihonhoitoa voi tehostaa voiteen alle käytettävillä hoitoseerumeilla tai poispestävillä naamioilla. Kannattaa kysyä apua juuri sinun sen hetkiseen ongelmaan sopivinta ratkaisua kosmetologiltasi.

Miten estää ihon kuivuminen tehokkaasti talvella?

V: Iho kuivuu, kun ilmat kuivuvat ja kylmenevät ja keskuslämmitys hurahtaa taas kesän jälkeen käyntiin. Silloin normaali, hyväksi todettu kosteusvoide ei riitä. Kannattaa jutella oman kosmetologin kanssa parhaasta hoitovaihtoehdosta. Kosteuttava kasvohoito hoitolassa auttaa palauttamaan kosteustasapainoa. Kotihoitoon on kuitenkin lisättävä rasvaa/öljyjä. Kesällä hyvin kosteuttava voide ei ehkä sisälläkään riittävästi rasvaosia ja jättääkin nyt ihon kiristäväksi. Vähän paksumpi, ravitsevampi voide auttaa ihon pinnan pehmentämisessä.

Erikoishoitoina ihon hoitoon voi lisätä kasvoöljyjä, kosteuttavia tehoseerumeita sekä tietysti kosteuttavia naamioita. Muista kuoria ihoa säännöllisesti, että hyvät hoitotuotteet pääsevät imeytymään ihoon kunnolla. Muista investoida laadukkaisiin hoitotuotteisiin!

Miten vartalon ihoa tulisi hoitaa?

V: Vartalon ihoa hoidetaan samalla tavalla kuin kasvojakin. Laadukas suihkugeeli pesee hellävaraisesti kuivattamatta ihoa. Säännöllinen vartalon kuorinta pitää vartalon ihon pehmeänä ja tasaisena. Vartalon hierominen kuorintavoiteella edistää myös lymfanesteen kiertoa kehossa, joka taas helpottaa selluliittia. Myös kuivaharjaus on tehokas tapa edistää ihon hyvää kuntoa ja silottaa sitä. Säännöllinen kosteutus vartalovoiteella pitää ihon kimmoisana, sileänä ja joustavana. Hemmottele itseäsi valitsemalla välillä tuotteita, joissa eteeriset öljyt virkistävät mieltä ja rentouttavat kehoa, hae tehokkuutta tuotteilla, jotka hoitavat ihon kiinteyttä ja tasoittavat selluliittia tai valitse urheilukassiin salille viilentävä suihkugeeli, joka vähentää jälkihikoilua sekä kevyt, helposti vartalon ihoon imeytyvä suihkutettava kuivaöljy.

Toivottavasti saitte apua asiantuntijan kommenteista!

<3 Hannele

Ps. Kuvat: Classy in the City

6 kommenttia:

 1. Tosi kiva listaus, jossa kivan laajasti käyty läpi asioita ja vinkattu uusia tuotteita :)

  VastaaPoista
 2. Ihan kiva oli lukea näitä vinkkejä. Ainoa, mikä särähti korvaan, oli tuo arpien "ennaltaehkäisty". Ihan kuin arvet tulisivat vain siitä, että puristelee näppyjä. Akne jätti jäljet kasvoihini, vaikka en yhtä ainoaa finniä kasvoiltani puristanut, eli siitä ei välttämättä ole apua.
  Tälläinen ärrinmurrin aamu täällä, terve. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voihan :/. Kuules oletko kokeillut sitä vauvojen peppuun laitettavaa sinkkivoidetta, jota olen täällä useaan otteeseen hehkuttanut? Maksaa about pari euroa ja itselläni ainakin arvet ovat hälventyneet huomattavasti. Hierot vaan nassuun useampaan otteeseen ennen nukkumaanmenoa. Siitä on oikeasti apua :).

   Poista
  2. Saako sitä apteekista vai luontaistuotekaupoista? =) Pitääpä kokeilla. Eipä siinä ainakaan mitään häviä.

   Poista
  3. Ihan vaikka ruokakaupasta, löytyy kaupoista, joissa myydään vauvojen perustarvikkeita, kuten vaippoja. Itse kyllä ainakin yllätyin mömmön voimasta :).

   Poista

Kiitos kommentistasi!