perjantai 10. toukokuuta 2013

Bloggaajan eettiset säännöt

Anonyymi lukija muistutteli minua kuvien tekijänoikeuksista, koska olin lainannut ulkomaiselta saitilta kuvaa ilman lähdettä (ja sinänsä lähteen mainintakaan ei tee asiasta ookoota). Hän teki aivan oikein (ja puolustukseksi on pakko mainita, että lähteen puuttuminen johtui siitä, että en löytänyt netin syövereistä kuvan alkuperäislähdettä).

Tosin pelkkä lähteen mainitseminen ei riitä, vaan kuvan käyttöön tulisi aina olla kuvan ottaneen lupa – myös Internetissä. 

Itse olen pyrkinyt siihen, että lainailen kuvia tahoilta, joita se ei haittaa, kuten mainostajien lehdistöpankeista tai lähteen kera esimerkiksi ulkomaisesta sisustuslehdestä. Liian helposti tämä kuitenkin unohtuu, enkä suoraan sanottuna muista aina ajatella asiaa. Toiselta bloggaajalta tai yksittäiseltä valokuvaajalta en ilman lupaa lainaa kuvia, sillä se ei ole oikein – oli lähde merkittynä tahi ei. Ulkomailla tämän asian suhteen ei olla yhtä tarkkoja, mutta suomalaisia kuvalähteitä käytettäessä on edelleen käytössä Suomen tekijänoikeuslainsäädäntö. 

Mitä mieltä te olette kuvien tekijänoikeuksista netissä ja bloggaajien innosta lainailla kuvia ilman lupaa? Millaisia sääntöjä te noudatatte omien blogienne suhteen – tai noudatatteko lainkaan?

Toinen paljon puhuttava asia on tuotteiden mainostaminen blogissa. Itsekin saan jonkin verran mainostajilta ilmaiseksi tuotteita, mutta se ei todellakaan tarkoita sitä, että automaattisesti kirjoittaisin niistä – jos kirjoitan yksittäisestä tuotteesta, on sen oltava todella hyvä, todella huono tai mielenkiintoinen uutuus (ja silloinkin mainitsen, että tuote on saatu lahjaksi). 

Mielestäni on erikoista, että tietyt tahot kuvittelevat mainostajan pienen lahjuksen olevan bloggaajalle niin arvokas, että hän on valmis vaarantamaan luottamussuuhteensa lukijaan (ja myymään omatuntonsa eteenpäin). Oletteko te hulluja?

Esimerkiksi Indiedaysilla on käytössään oma eettinen koodistonsa bloggaajille, mutta Indiedayskin on kaupallinen sivusto ja mielestäni yhteisiä pelisääntöjä tulisi luoda sellaisten tekijöiden kanssa, joilla ei ole omaa mansikkia ojassa. Lisäksi muutamat eettistä ohjeistusta kunnioittavat blogit tuntuvat muuttuneen, sillä monet pitkään seuraamistani blogeista eivät ole entisiään – bloggaajan oma ääni on kadonnut jonnekin. Lukijana en esimerkiksi koe bloggaajan olevan aina täysin rehellinen postauksissaan silloin, kun lahjukset ovat ilmaisista ripsareista muuttuneet ulkomaanmatkoihin ja laajempiin yhteistyökuvioihin ja suurin osa postauksista on mainostajien kanssa yhteistyössä tuotettuja. 

Mitä te olette mieltä bloggaajien eettisistä säännöistä ja kuinka hyvin ne mielestänne toteutuvat tällä hetkellä?

<3 Hannele

Edit 11.5. 11:18: Arvatkaapas mitä? Tuo Pinterestin linkin kautta ulkomaisesta lähteestä hakemani kuva oli todellisuudessa Mungolifen Annan kuva. Että näin. En lue säännöllisesti Annan blogia ja kuvassa pää oli leikkaantunut pois, joten en osannut arvatakaan kuvan alkuperäistä lähdettä. 

Hyvä näpäytys meikäläiselle, että tästä lähtien kannattaa todella käyttää vain ja ainoastaan kuvia, joiden lähteet ovat ehdottoman selvillä (eli juurikin niitä omia ja mainostajien pressikuvia). 

Ps. Postauksen alussa mainitsemani anonyymi kommentti tuli täysin aiheesta, mutta blogiini on viime aikona tullut enenevässä määrin ikäviä, henkilökohtaisuuksiinkin meneviä anonyymiheittoja. Kritiikkiä saa ja pitääkin antaa, mutta mielestäni sen on oltava kuitenkin asiallista ja aiheellista. Siksi olen päättänyt ottaa anonyymin kommentointimahdollisuuden hetkeksi pois, sillä toivoisin rakentavaa palautetta jollain tapaa tunnistettavilta henkilöiltä. Anonyymiteetti kun antaa mahdollisuuden olla vain ja ainoastaan tahallaan ilkeä, enkä aio sulattaa sellaista käytöstä. Onneksi lukijoistani 99,99 prosenttia on ihan helekkarin pätäkkää sakkia <3. 


3 kommenttia:

 1. Mun mielestä jos kuvia laitetaan julkisille paikoille, esim yleisille sivustoille tai juurikin lehtien inspiraatio osioihin saisi näitä lainalla oikeiden linkitysten kera... Sillä olettaisin kuvan omistajalla olevan tieto siitä miten tälläisista paikoista kuvia käytetään eteenpäin, täysin hyvän tahtoisesti toki. Näitä nyt voisi olla vaikka pinterest tai ikea family live yms. Kyllä näistä kuvien käytöstä vauhkotaan ihan liikaa, jos omat kuvat ovat ehdottomassa laina kiellossa niin ei varmaankaan kannata niitä sitten jaella. Tietenkään nyt en mene suoraan toisen blogista lainamaan kuvia kysymättä, muiden sivustojen kautta tämä saattaa toki tapahtua huomaamatta. Mutta eihän tämä nyt kuoleman vakavaa ole....huoh. Toinen juttu on sitten taas tuo mainostaminen. Piilomainontaa on joka paikassa ja usein vielä höystettynä pohjattomilla lupauksilla. Mielestäni bloggareiden mainonta on isoihin talohin verrattuna niin puhtaalla pohjalla että suosittelen näiden kritisoijien keskittävän energiansa vaikka sinne suuntaan. Aloitteita näihin kyllä löytyy! Toki suotavaa olisi että jokainen pitäisi mainonnan hyvällä tasolla ja rehellisesssä mielessä, vähintäänkin asiasta olisi kiva mainita- silloin jokainen voi päättää itse mihin uskoo. Itse en kyllä mainostaisi jollen olisi täysin tuotteen takana, en ole tosin manostanutkaan muita kuin itse ostamiani tuotteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä noista kuvista, sillä netin kanssa nyt on vain kertakaikkiaan niin vaikeaa saada taetta siitä, että kuvaa ei jaella eteenpäin. Hyviä keinoja on esimerkiksi muokata kuvan lähdekoodia niin, että sitä ei saa kopioitua sivulta, vesileimat ym.

   Mutta arvaappas, ulkkissaitilta lainaamani kuva olikin Mungolifen Annan kuva, joka oli päässyt leviämään netissä aika tehokkaasti! Hyvä osoitus siitä, että kuvien kanssa kannattaa kyllä meidän bloggaajienkin olla aika tarkkana.

   Sen sijaan tuo mainos-asia on aika hankala. Itse olen vain hyvilläni siitä, että bloggaajat saavat tekemästään työstään rahaa, mutta muutaman suosikkibloggaajani kohdalla tuntuu nykyään siltä, että joka toinen postaus on yhteistyöpostaus ja itse kirjoittamisesta on mennyt maku. Tuotteita nostetaan esiin vain, koska näin on sovittu (tai siltä ainakin lukijana tuntuu).

   Poista
 2. Kuvien lainaaminen on niin monimutkainen asia, että pyrin sitä viimeiseen asti kertakaikkisesti välttelemään. Jos lainaan, niin en ainakaan sitten kirjoita mitään negatiivista kuvaan liittyen. Viimeksi lainasin, myönnettäköön, crossfit-salin logoa, mutta toivon että he ovat siitä mielissään, sillä saivat ilmaista mainosta ja positiivista sellaista ihan tietämättään :)

  Olen tässä myös miettinyt että pitäisi varmaan alkaa omia kuvia vesileimailemaankin tässä pian. Eipä sillä että mitään elämää suuremman henkilökohtaista blogissani julkaisisin, sillä internet on aina internet ja kuvien liikkeitä mahdoton valvoa. Tämä on pakko pitää mielessä.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!