keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Ammattijärjestäjän vinkit: Turhasta tavarasta eroon

Olin ennen melkoinen hamstraaja: Rikkimenneet sukkahousut, vanhat lehdet, vieläjoskuspäällemahtuvatvaatteet ja pientä korjausta vaativat astiat – säilytin ne kaikki! Paheellinen tapani olisi voinut jatkua vaikka kuinka pitkään, mikäli en olisi työni puolesta tavannut ammattijärjestäjä (jep, se on ammatti) Maria Laitista, joka sanoi että älä nyt hyvä ihminen!

Haastattelin Mariaa sisustusmessuilla ja hän antoi minulle aivan loistavia vinkkejä, joiden avulla kodin tavarakaaosta voi hallita. Ja kun olin ne kerran päähäni saanut, ei niitä sieltä aivan helposti pois otettukaan.

Ja mikäs sen parempaa, sillä nehän olivat kertakaikkisen mahtisvinkkejä – jopa niin mahtisvinkkejä, että niiden avulla  (tai ehkäpä niiden ansiosta) meillä on useimmiten – uskokaa tai älkää – aika siistiä!

Vaatesäilytysongelmat ratkeavat isommalla vaatekaapilla – ja mukavilla lisäosilla!
Te nyt tietysti jo siellä tutisette tuoleillanne sormet syyhyten, että pääsette siivoamaan myös omat turhakkeenne roskakoriin, eikös? Ja minähän saatan teidät kiusaukseen ja päästän teidät pahasta, sillä tässähän ne tulevat:

Kaikki sikin sokin vai kivasti laatikon sisään menevissä lisälaatikoissa? 
Miten kodin tavarakaaoksen saa hallintaan?

1. Kuinka monta säilytyskaaosta kodistasi löytyy? Todennäköisesti ainakin vaatekaappi, eteinen ja keittiö kaipaavat hieman hiontaa. Myös siivouskaappi on monella aika jäätävä pirulainen.

Hengitä syvään ja ota projekti kerrallaan, jotta et löydä itseäsi tilanteesta, jossa kaikki on pitkin kämppää ja sinua huvittaisi mennä lähinnä kaljalle.

2. Maria Laitisen mukaan kannattaa ensimmäiseksi aloittaa sieltä, missä on eniten turhinta tavaraa, kuten varastosta – näin tärkeää tavaraa saa sitten turhakkeista syntyneeseen tyhjään tilaan. Itse aloitin projektin tällä periaattella siivouskaapista.3. Valmistaudu: Varaa useita erilaisia säilytyslaatikoita ja -kippoja, joiden avulla saat jaoteltua kaapin sisältöä ja järjestyksen ylläpito helpottuu.

Jos kyse on suuremmasta probleemakohdasta, kuten vaatekaapista, vaatii tilanne enemmän suunnittelua ja siihen voisimme palata vaikkapa myöhemmin. Olisiko tälle tarvetta? Perusperiaate on kuitenkin se, että suunnittelet vaatekaappisi uusiksi ja hankit sinne tarvittavia lisäosia.

4. Tyhjennä koko pirulainen tavara kerrallaan ja ole brutaali: Nenäsi eteen nostamasi tavara menee joko a) roskiin, b) kierrätykseen/ ystävälle tai c) takaisin kaappiin. Tähän kohtaan löydät enemmän vinkkejä alempaa löytyvän otsikon alta.

Lisää henkaritilaa! Voi muuten käytännössä olla epäsiisti jatkuvasti...
5. Puhdistat pinnat HYVIN vaadittavalla tavalla: Esimerkiksi kylpyhuoneen kaappi vaatii enemmän aikaa ja vaivaa kuin siivouskaappi. Tavallisesti ihan tavallinen pesuainevesi ja rätti riittävät.

6. Jaottele esineet käyttötarkoituksen mukaan ja laita ne takaisin kaappiin laatikoita ja organisointikykyäsi hyödyntäen: Esimerkiksi pesuaineet tietylle hyllylle, pesuvälineet toiselle ja niin edelleen.

Kangasverhon taakse oma walk-in-closet – toteutettavissa aika monessa tilassa, eikös?
Ja miten niistä turhakkeista sitten päsee eroon?

1. Laita roskat roskikseen: Jos sukkahousuissa on reikä tai kahvikupista irtoaa korva, se ei enää ole vaate tai astia, vaan roska.

Monet meistä tavaranhamstraajista ajattelevat tässä kohtaa, että nä-ää – se kahvikuppihan on ihan helposti korjattavissa! Mutta ole hyvä ja laske ne kaikki korjausta vaativat projektit kotoasi, jotka ovat olleet siellä arvatenkin jo jonkin aikaa. Niinpä.

Meiltäkin löytyy tällainen – ihan aikuisten koossa. Ylemmäs kaikki paidat ym. lyhykäiset, alemmas muut. Ja tila tuplaantuu!
2. Laita roskat roskikseen. Et kuitenkaan uskonut heti ensimmäisellä kerralla.

3. Jos et ole käyttänyt jotain tavaraa vuoteen, se on todennäköisesti turha: Laita käyttämättömät kodinkoneet, ylimääräiset astiat, hyväkuntoiset mutta vähälle käytölle jääneet vaatteet ja muut turhakkeet kiertoon joko kirpputorille, hyväntekeväisyyteen tai ystäville.

4. Myös miljoona erilaista pussilakanaa, pyyhesettiä ja kahvikupinkutaletta on melko turhaa, jos niitä käytetään kahden hengen taloudessa. Ole hyvä ja siirry takaisin kohtaan 3.

5. Ne tavarat, joita OIKEASTI – siis ihan oikeasti käytät, kannattaa säilyttää. Kaiken muun voitkin heivata sitten huisinhelvataan. <3

Helpottiko? Itse huomasin ensimmäisen tavarasekoiluni jälkeen, että tuli aika levollinen ja hyvä olo, kun turhakkeet eivät enää murjottaneet nurkissa. Huomaan myös ostavani vähemmän, sillä en halua uudestaan täyttää joka nurkkaa ylimääräisellä tavaralla.

Kaikki kuvat ja niissä näkyvät säilytysjärjestelmät luonnollisesti Ikeasta. 

<3 Hanettaja


22 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen ja inspiroiva postaus! :)

  VastaaPoista
 2. KIITOS! Tarvitsinkin juuri vähän potkua persaukselle tämän asian suhteen, kun ollaan muuttamassa ja kotona odottaa ihan HIRVEÄ kaaos, kun siellä on säästetty kaikki mummon siskojenkin kahvikipot ja muut perinnöt. Pitää varmaan tilata sellanen roskalava suoraan pihalle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Ollos hyvä! Hyvä että voin olla avuksi :).

   Poista
 3. Tämän kanssa on taisteltu jo vuosia.. viimeistään aina muuttovaiheissa, joissa onneksi pääsee paljosta eroon. Oma murheenkryynini on se, että olen saanut perintönä niin paljon ihania juttuja, joista en vaan voi luopua. Enkä myöskään halua. Suurin ongelma on varmasti tällä hetkellä kirjaimellisesti kivet ja kaikki niihin liittyvät tilbehöörit.. Ja ne kengät.. Aah, joo. Kun vielä ehtisi. Mutta täyttä asiaa postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän perinnöistä tarvitse luopua? Ja kiville ja tilpehööreille jokin megalomaaninen säilytyslipasto, joka on täynnä pieniä salalokeroita :)

   Poista
 4. Tämä on juuri ennen joulua tehty (: Oli kivaa!

  VastaaPoista
 5. Ei meillä ole yhden yhtä turhaa tavaraa, sekaista kaaosta tai siivousta odottavia nurkkia. Kaikki on minimalistisen siistiä ja flow virtaa. Or not. Kiitti vinkeistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollos hyvä :D. Ja kuules – SE FLOW OIKEASTI VIRTAA! Jotenkin koto vaan on energisoivampi, mikä outoa :D.

   Poista
 6. Tässä sitä on haastetta kerrakseen. Mä en vaan vähällä opi, mutta hyvä olen harjoittelemaan;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Ja harjoitteluhan tekee stair masterin!

   Poista
 7. Meillä tuo on ollut pakko toteuttaa, koska asunto ei ole mikään suuri. Ja kumpikaan ei pidä pienestä tilasta vaan avaruudesta ja se on ollut pakko asuntoon huijata. Loppiaisena suoritettiin loppuun ja kyllä se hyvää teki :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo pieni koti kyllä pakottaa laittamaan stopin tavaravyörylle! Ihan kätevää sinänsä :)

   Poista
 8. Anonyymi2/07/2013

  Kiitos tosi inspiroivasta ja selkeästä ohjeistuksesta! Täytyy todella käynnistää tuollainen projekti. Vaikka huone viikossa. Onneksi on pieni koti, niin ei mene puolta vuotta :)

  Iloista loppuviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa että oli mieleen ja iloista loppuviikkoa sinnekin!

   Poista
 9. Kiitti kivasta postauksesta! Mulla on ollut viimeiset viikot mielessä uusien vaatekaappien osto (Ikeasta :P), ja jo haaveilen, että pääsen siivoamaan ja järjestämään kaikki kamat uuteen uskoon.. :D Mikä siinä on, että ainakin minulla jonkun vähemmän inspiroivan aloittamiseen tarvitsee hankkia jotain uutta? Uusi urheiluharrastus tarvitsee uudet treenivaatteet, lenkkeilyn aloitus EHDOTTOMASTI uudet lenkkarit (vanhoillahan ei voi enää lenkkeillä kun ne on niin vanhat..), vaatekaapin siivoukseen uusi vaatekaappi... Voi nolous tätä minun kulutushulluutta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehhee! :D NO MUTTA JOS NE VAATEKAAPIT EI OO HYVÄT! Nimittäin täytyy sanoa, että meillä on ollut Ikeasta sellainen mieletön vaatekombo ja olen enemmän kuin tyytyväinen. Tosin sitäkin on välillä karsittava (ja olisi muuten taas edessä, sillä laatikot pursuilee...).

   Poista
 10. Kaaosmainen vaatehuone siivottu ja neljä banaanilaatikollista tavaraa lähtee vielä parin tunnin sisällä kierrätyskeskukseen. Eikä siihen mennyt edes kun pari-kolme tuntia, WHAAAT?! :D Ah, kuinka helpottava fiilis kun pääsee tosta tavarasta eroon. :D KIITOS HANNELE INSPIRAATIOSTA! :--)

  Viikonlopun aikana perkaaminen jatkuu. Meillä on edessä muutto toiselle mantereelle vuodenvaihteen jälkeen ja olis tarkotus laittaa tavarat nippuun siksi aikaa täällä, joten toivottavasti inspiraatio pysyy korkeella! 8-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau! Tehokas sinä! Eikö tulekin ihan mielettömän hyvä fiilis? :) JA VAIKKA KUINKA SIISTIÄ ETTÄ SAIT INSPISTÄ NOISTA MUN LÄTINÖISTÄ :). Minne olette muuttamassa?

   Poista
 11. Anonyymi2/09/2013

  Tulee kyllä aina mielettömän kevyt olo kun pääsee ylimääräisestä kamasta eroon... Muuton yhteydessä hävitin paljon esmes astioita, joita ei tule käytettyä - onneksi kaveri sattui keräämään juuri sitä sarjaa, josta halusin eroon (tosin suurin osahan oli sarjattomia hirvityksiä).

  Muuton keskellä oltiin superonnellisia, että oltiin edellisenä kesänä tehty hävitysoperaatio varastossa. Sieltä lähti peräkärryllinen kamaa kaatikselle! HÄKKIVARASTOSTA!! ("Tän vanhan putki-tv:n - tai siis nää kaksi - voi viedä joskus vaikka hyväntekeväisyyteen" - ei muuten voi, ainakaan meilläpäin. Liian muinaista jopa niille!) Ja hyllyille jäi vielä ihan kiitettävästi kuormaa!! Tosin muut pienet hamsterit kävi pelastamassa peräkärrystä vaikka mitä pois, ennen kuin se ehti lopulliseen tuhoonsa. Sinänsä hyvä, jos tavara saa uuden elämän, mutta voi pieniä ihmisparkoja tavaravuorineen...

  Koska elämme väliaikaisesti (jea, right - varmaan seuraavat kolme vuotta) rahateknisistä syistä ilman vaatekaappeja, ja meillä on vain muotiblogeista tuttu ja siten tällä hetkellä huipputrendikäs vaaterekit + lipasto -säilytysjärjestelmä, on se pakottanut miettimään tuota tavaran määrää myös vaatepuolella. Ironista, koska meistä kummallakaan ei ole koskaan ollut mitenkään liikaa vaatteita, oikeastaan päin vastoin, ja nyt joutuu vielä entisestäänkin karsimaan. Mutta kun on yksi vaaterekki ja kaksi vetolaatikkoa per kärsä, ja siinä pitäisi säilyttää KAIKKI tarvitsemansa vaatteet (juhlapuvuista lähtien), niin joutuu kyllä miettimään, mitkä vaan suosiolla pakkaisi kirppiskuormaan.

  Itse näen työssäni ikäänkuin yhtenä sivujuonena tätä tavarapaljoutta. Monesti ihmiset tuntevat hukkuvansa siihen tavaraan, mutteivät osaa nähdä ulospääsyä tilanteesta. Ulkopuolisen silmin on monesti helpompi hahmottaa asioita.

  MUTTA: internet on tehnyt paluun tähän talouteen, loppuu se kännykällä pläräily! Eli saan lopultakin sen bloginkin pystyyn, jolla uhkailin jo joulukuussa ;)

  - Tuuli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Tuuli! Pahoittelen pitkään kestänyttä vastausta, jotenkin kommenttisi jäi minulta huomaamatta. Vaikka kuinka hienoa, että olette saaneet tavaraa soukemmalle, mutta toisaalta liian vähäinenkin tavaramäärä voi olla kyllä hankala :D.

   Toivottavasti löydätte nopsaan uuden kodin! :) JA JEE BLOGILLE.

   Poista
 12. Anonyymi1/05/2015

  Itseäni ärsyttää lähinnä kotonani se kuinka omistan paljon kirjoja (sellaiset 700 kappaletta), ja luen niitä oikeasti aina uudestaan ja uudestaan. En todellakaan halua luopua niistä, mutta kirjat tekevät helposti olohuoneesta tunkkaisen ja sekavan oloisen. =/ Kirjojen lisäksi ainut "ongelmani" on kynttilät, joita minulla on todella paljon ja joita rakastan mutta nykyään on onneksi jo näitä kivoja kynttilälaatikoita joihin suurimman osan saa hyvin järjesteltyä ja mikä parasta, kun lootassa lukee mitä se sisältää niin tietää aina mistä etsimänsä löytää. =)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!