tiistai 26. helmikuuta 2013

Onko halpa kashmir laadukasta?

Taloussanomat uutisoi eilen, että halpaketjut, kuten Hennes & Mauritz ja Zara käyttävät vaatteissaan huonolaatuista kashmiria. 

"On kashmiria – ja sitten on todellista kashmiria. Koska tuotanto Aasiassa on niin hajaantunutta, sekaan mahtuu koko joukko halvempaa, kehnolaatuista kashmiria, josta valtaosa alle sadan euron neuleista on luotu.

Moni valmistaja aina H&M:n tai Zaran kaltaisiin vaateketjuihin asti tarjoaa halpaa kashmiria, mutta se ei todennäköisesti osoitu kestäväksi valinnaksi.

Valitettavasti tasokasta materiaalia on vaikea erottaa käsituntumalla, joten ainoa keino on tuumia hankintoja pyyntihinnan perusteella. Tasokas kashmirneule maksaa vähintään 200 euroa." (Ville Raivio/ Taloussanomat 25.2.2013).


Miten kestää käytössä Henkan kashmir? Nyt siitä on aika ottaa selvää. Tämän paidan ostin miehelleni joulukuussa, harmaana tosin. 
Osa teistä varmaan muistaakin, että olen ostanut Hennes & Mauritzin Premium quality -mallistosta yhtä jos toistakin, muun muassa kaksi kashmirneuletta: Itselleni ostin valkoisen kashmir-neuletakin, miehelle harmaan neuleen. Kumpainenkin on tähän asti kestänyt hyvin käyttöä, tosin ikäähän näillä on vasta kaksi kuukautta. 

Kohun tiimoilta otin yhteyttä myös Hennes & Mauritzin väkeen, joka kommentoi aihetta seuraavasti:

– Meille laatu ei ole hinnasta kiinni. Tarjoamme parasta laatua parhaaseen hintaan, ja tämä koskee myös kashmiria. Tuotteemme käyvät läpi useita testejä ennen saapumistaan myymälöihin varmistaaksemme, että ne täyttävät korkeat laatuvaatimuksemme materiaalista riippumatta, kommentoi yhtiö tiedottajansa Tiina Miettisen välityksellä minulle sähköpostitse. 

From SALE

Aleostokseni tammikuulta – joukossa muun muassa Hennesin kashmirneuletakki, alkuperäinen hinta 46 euroa. 

Olen kuitenkin hitusen epäileväisellä kannalla. Onneksi ostoksistani on tällä kertaa hyötyä (muutakin kuin että onhan ne nyt niin nättejä) – nyt on nimittäin loistomahdollisuus seurata, onko halpaketjun kashmirista mihinkään! Lupaan ottaa asian tarkkaan seurantaan.

Tosin jos kashmiria tuotetaan mahdollisimman halvalla, voidaanko olla varmoja siitä, että se on paitsi laadukasta myös eettisesti tuotettua ja ei esimerkiksi koidu turmioksi alta löytyville kamuille? Sitä on meikäläisenkin hitusen vaikeaa seurata.

"Määä oon se cäshmäääärlammas, josta tää koko kohu lähti liikkeelle. "
<3 Hannele

10 kommenttia:

 1. Mielenkiinnolla odottelen kyllä testauksesi tuloksia! Hintaerot ovat niin kovia, että väkisinkin hiipii mieleen ajatus, että mahtaako näistä halvemmista olla mihinkään. Silti mielellään uskoisi, että on.
  Ja tuo eettisen ketjun seuraaminen se vasta vaikeaa onkin - myös niissä kalliimmissa tuotteissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta :/. Olin ihan järkyttynyt kun sain selville, että suurin osa luksusmerkeistä tuotetaan Kiinassa. Pah – mua on huijattu. Nyt kyllä tulee hirmuiset paineet, että niitä vaatteita sitten myös huoltaa oikein – onhan ne sentään testiolentoja! :D

   Poista
 2. Oon kerran ostanut Zarasta kasmirneuleen 70 eurolla pari vuotta sitten. Kyllä se muutaman kuukauden kesti ihan kivasti, sitten alkoi armoton nyppyyntyminen ja huopaantuminen asianmukaisesta huollosta huolimatta... H&M:n kasmiria en ole kokeillut, mutta esim. Espritin kasmir on nyppyyntynyt melkeinpä yhtä pahasti kuin Zaran neule, huopaantumista ei ole esiintynyt ainakaan vielä.

  Sitten on taas skotlantilainen second-hand kasmirneule ja neule, jonka sain lahjaksi sukulaistädiltä (alkuperästä ei tietoa) ja nuo kaksi ovat kestäneet käyttöä todella hyvin, minimaalinen nyppyyntyminen ja molemmat ovat edelleen usean vuoden jälkeen lähes samassa kunnossa kuin silloin kuin sain ne. (ja molemmat ovat olleet aikaisemmassa käytössä)

  Loppupäätelmä: kasmirvillojen laadussa on varmasti eroja mutta milläpä niitä erottaisi toisistaan kun kaikki neuleet olivat alussa aivan saman näköisiä ja tuntuisia. Hintakaan ei kerro mitään kun ei luksusmerkkeihinkään voi luottaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi että, VIHAAN Espritiä :D. Sen laatu on kyllä ehdottomasti ja armottomasti kaikkein huonoin. Nomutta, kohta saamme testikokemuksia miten nämä Henkan laatukriteerit kestävät.

   On kyllä harmillista että laatua ei voi todentaa edes paljaalla silmällä ja näppituntumalla. Ehkäpä vaatteeseen tulisi kehittää jonkinmoinen laatutakuu. Harmittaa tilanne, ettei rahalleen saa vastinetta. :/

   Poista
 3. En tiedä H&M:n kashmirin laadusta, mutta Mark's&Spencerin laatu on ainakin kestänyt vaikka ymmärtämykseni mukaan heikentynyt. Omat neuleeni on ostettu kaksi vuotta sitten, hinnalla noin 50-60 puntaa kappale ja ovat uskomattoman hyvässä kunnossa. Nykyisistä vastaavista olen lukenut hirveän määrän parjaamista, mutta kokemusta ei ole kun omani ovat kestäneet niin hyvin.

  Ei sitä laatua erota kun kokeilemalla itse ja käyttämällä. Valitettavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kashmirissakin siis pätee se sama vanha totuus, että vain kokeilemalla voi tietää tuotteen laadun. Hinta ei kerro mitään. Sinänsä ihan mukavaa jos laadusta ei tarvitse pulittaa montaa satasta, kunhan tietää missä shoppaa...

   Poista
 4. Hmm... Sain aikoinaan lahjaksi juuri tällaisen parisataa euroa maksavan neuleen ja oikeaoppisesta huollosta huolimatta nyppääntyi, nukkaantui jne. n. puolessa vuodessa. Eli talvikuukausien käyttöajassa. Olen sen jo aikapäiviä sitten heittänyt kierrätykseen, joten en nyt muista merkkiä, oli sitä aikaa, kun en merkkeihin kiinnittänyt huomiota ollenkaan. Sitten on myös parin vuoden takainen zaran vastaava ja se on ollut hyvä, vain pientä nukkaantumista havaittavissa, mutta epäilisin jos sitä ei olisi tullut aktiivisesta käytöstä huolimatta. Kuten monta kertaa olemme todenneet, hinta ei takaa laatua tai päinvastoin. Näppituntumakaan ei aina, vaikka juuri saumat yms. ommeltavat kohdat pystyy hyvin tsekkaamaan. Ehkä onneksemme nämä kaikki ihanat secondhandit antavat osviittaa siihen, miten tuote kestää vielä käytössä jos joku on sen alkukulutuksen jo siihen saanut aikaiseksi.
  ps. laitoin sulle muuten facebookiin viestiä ,)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myös huollolla on vaikutusta, etenkin kashmirin kohdalla, mutta joo – eipä se hinta taaskaan takaa laatua. Pitäisi kyllä opetella tunnistamaan laadukas vaate, murhauttaa mieltä tämmönen rahan toosaaminen silkkaan kakkaan.

   Ja taaskaan en oo FB-viestiä huomannut, voi hyvänen aika :D. Kiitos. Käyn kattomassa <3.

   Poista
 5. Sit kun huomaat ekat nypyt tms neuleessasi, tee siitä postaus?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps, yritän muistaa, nimittäin se ois aika hyvä tahti kyllä :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!