torstai 20. maaliskuuta 2014

Kehon muutokset raskausaikana

Nyt raskaana keskustelu kääntyy aika usein ihan mahdottoman suureen vatsaani, kehon muutoksiin ja raskauden ajan painonnousuun – osa muistelee kauhulla 30 lisäkiloaan ja hankalaa oloaan, osa taasen kertoo mielettömästä hehkustaan ja energisyydestään.

Minä olen "selvinnyt" kehon muutoksista aika pienellä mittakaavalla, jos sitä nyt voidaan pitää hyvänä asiana. Raskaus muuttaa naista niin hyvässä kuin pahassakin – osa muutoksista on ihania, osa taasen ei ehkä ihan niin ihania. 

Kuvituksena Ballet Beautiful -ohjelman kehittäjän Mary Helen Bowersin kertakaikkisen huikeita raskauskuvia – voi noita raajoja ja ojennuksia! Kuvat: Ballet Beautiful
Painomuutokset kiinnostavat kovasti aika montaa vastaantulijaa. Itselleni on tullut nyt noin kuusi kiloa, tosin alla saattoi olla muutama lomakilo ennen raskautta, joten todellisuudessa uskoisin painoa tulleen muutaman kilon enemmän. 

Jos pieniä muutoksia pidetään hyvänä asiana, niin olen ollut suht onnekas – vain ja ainoastaan vatsa kasvaa kuin pienellä elukalla, muuten olen aika samaa kokoa kuin ennenkin. Tähän on tosin varmasti tulossa loppuraskaudessa muutoksia, jahka turvotukset sun muut iskevät päälle. Vinkkejä miten sitä voisi hillitä?


Normaali painonnousu raskausaikana on 8–15 kiloa, mielenkiinnolla odottelen paljonko vaakalukema tästä vielä kasvaa. Pyrin syömään terveellisesti näläntunteen mukaan ja liikkumaan sen, mitä pystyn. En jaksa liikoja stressailla vaakalukemista, sillä raskauteen kuuluu se, että paino nousee – ihanaa kun voi kerrankin elää ilman vaa'alla juoksemista!

Paino ja rintojen kasvu eivät suinkaan ole ainoita juttuja, jotka kehossa muuttuvat – itselläni vitsikäs yksityiskohta on säärikarvojen kasvun hidastuminen tai oikeastaan loppuminen. Huikeaa. Mielelläni omisin tämän muutoksen ikiaikaiseksi ja sen voisi ulottaa myös mm. bikinirajaan ja kainaloihin. 




Toinen hyvä juttu on hiusten nopea kasvu – ai laik! Hiukseni olivat jo kauttaaltaan vyötärölle, mikä on ollut ikiaikainen haaveeni, mutta sitten ilkeä kampaajasetä ja sakset olivat sitä mieltä, että ne ovat liian keijumaiset ja sakset lauloivat, ennen kuin ehdin kissaa karjasta. Onneksi hiukset ovat uusiutuvaa sorttia, ärrimur. 

Uskoisin myös kengänkokoni muuttuneen hivenen. Äidilläni on jokaisesta lapsesta kasvanut jalka noin puolen numeron verran – kenkäkokoelmani tuolla odottaa täristen, joutuvatko ne piakkoin pikku- ja isosiskon kenkäkaappiin. 



Äiti antoi minulle vanhan neuvolakorttinsa ja on muuten hauskaa huomata, miten samalla tavalla raskautemme sujuu – paino nousee suht samalla tavalla, vaivat ovat aika identtisiä ja mm. supistuksia on  äidin osalta tarkkailtu samoilla viikoilla, kuin minullakin – ensimmäisen kerran jo viikolla 17. 

Lantio ei omasta mielestäni ole leventynyt, tosin keskiraskauden liitoskivut olivat sen verran kovat, että olisi omituista jos lantiossa ei olisi mitään muutoksia tapahtunut. Myöskään rintavarustuksessa huomaan muutoksia vain sovituskopissa, etumukseni on kasvanut puolen kuppikoon verran. Tähän on kuulemma luvassa reippaasti muutoksia, jahka imetys alkaa... Jännittävää :D

Millaisia kokemuksia teillä on kehomuutoksista raskaana? Mikä on kivaa, mikä ei niin kivaa? 

<3 Hannele

11 kommenttia:

  1. Mä otin innolla vastaan kaikki kehonmuutokset, koska raskautta olin niin pitkään toivonut. Toki niitä kiloja olisi voinut tulla hieman vähemmän, pakkasin yhteensä 18 kiloo, jee! Mutta kaikki niistä kyllä sitten lähtikin. Raskausarpia ei onneksi tullut yhtään.
    Oon katsellut kuvia itsestäni ihan synnytyksen jälkeen ja voi apua, miten isolta näytinkään. Jos vielä joskus oon raskaana, herkuttelen kyllä vähän hillitymmin.
    Rinnat tosiaan kasvoivat ihan järjettömiksi! Mutta sitten kun maidontulo tasaantui, ne palautuivat hieman. Tai no, ei varmaan voi palautumisesta puhua, koska ne lähinnä surkastuivat. Tällä hetkellä rintojen tilalla on enää sellaiset heiluvat lärpäkkeet.. :D
    Kyllähän se kroppa useimmilla muuttuu, mutta se kuuluu asiaan ja kaikki on kyllä sen arvoista. Vaikka rinnat olisikin saanut pidettyä enemmän kuosissa olemalla imettämättä tai imettämällä vähemmän aikaa, en silti tekisi mitään toisin. Imetys on aivan ihanaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun käsittääksen imettäminen ei vaikuta rintoihin, tai näin monet asiantuntijat ovat sanoneet? Tiedä sitten todellisuutta :D. Itsellänikin on toiveissa pitkä imetys, täysimetyksellä haluaisin pitää sen puoli vuotta ja sen jälkeen haluaisin osittaisimettää vielä ainakin puoli vuotta–vuoden. Toivottavasti onnistuu.

      Hassua muuten miten tuo imettäminen tuntui aikaisemmin ihan iisiltä tempulta, en stressannut siitä lainkaan. Nyt olen lukenut hyvää tarkoittavista vauvalehdistä ja imetystuki-sivustoilta jos jonkinmoisisita ongelmista, ja aloittanut sen stressaamisen – mitäs jos mun rintani ei toimikaan, vaikuttaako painonnousu, miten paljon pitää syödä että maitoa tulee jne. jne. Olisi ollut parempi pysyä kaukana noista asiantuntijalausunnoista, koska ne toitottavat jatkuvasti, että ONGELMIA VOI TULLA. :D

      Poista
    2. Niin kyllä ne rinnat muuttuu vaikkei imettäisikään mutta ei niin paljon. Esim jos olisin lopettanut puoli vuotta sitten, vauriot ei olisi niin pahat :)
      Kannattaa kyllä syödä ja varsinkin juoda tosi paljon, se on ihan ensiluokkaisen tärkeää maidontulon kannalta. Luulen että monella maito loppuu juurikin sen vuoksi, ettei itse muista juoda.

      Niin, ja sitten on ne muutokset, mitä tulee down there.. OMG. Mä selvisin ilman pahempia repeämisiä mutta en tiedä kehtaanko täällä edes kaikesta muusta mainita :D

      Poista
    3. Ai niin, tuo alapää! :D Mä en ole vielä uhrannut sille ajatuksia. Paitsi että jostain luin repeämiä tulevan vähemmän, jos venyttelee ja rasvailee paikkoja valmiiksi – tiedä sitten pitääköhän tuokaan paikkaansa :D. Apua.

      Saako kysyä millaisia vaurioita rintoihin sitten tulee muuta kuin sitä venymistä? Pitäiskin melkeen ottaa itelle kuva muistoksi rinnoista nyt, voi sitten tarkastella jälkikäteen :D.

      Poista
    4. No siinä kai se suurin muutos, et ensin ne venyy parissa päivässä hervottomiksi ja sitten alkaa pikkuhiljaa tyhjentyä. Ihokin on tosi ohutta niissä nykyään.
      Mut hei, ei kaikilla muutu noin pahasti. Mun kaveri on imettänyt kaks lasta eikä sen rinnat ole juurikaan kärsineet. Se riippuu niin tapauksesta :)

      Poista
  2. Mä en esikoisen odotusaikana ollut perehtynyt imetykseen yhtään. Olin vain ajatellut, että luontevasti se menee, tissi suuhun vaan ja se on siinä. Muutaman mutkan kautta imetin kuitenkin 7,5kk jonka jälkeen esikoinen ite päätti et nyt riittää. Suosittelen siis kuitenkin vaan lukemaan niitä juttuja etukäteen mut muista; älä stressaa asiaa koskaan, sillä se vaikuttaa myös maidontuotantoon! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se auta, että päättää etten stressaa :D. Siis tietty on hyvä, että asiasta kerrotaan, ettei kaikilla välttämättä onnistu, mutta jotenkin mä olen sitä sorttia, että jään jumiin noihin juttuihin ja pohdin pääni puhki kaikenlaista. Mutta eiköhän se imetys siitä ota hoituakseen, nyt vaan lopetan noiden Vauva-lehtien lukemisen :D.

      Kiitos kommentista ja kokemuksista Annieweliina!

      Poista
  3. Hmmm, en osaa kommentoida rintojen muutoksiin, koska en ole imettänyt, eikä down there ole mielestäni muita muutoksia kuin tikkien arvet, joita nyt tietysti harvoin tulee tarkasteltua. Jos pitäisi kroppanäkökulmasta miettiä mitkä muutokset ovat jääneet olemaan niin esikoisen raskaudesta jäi raskausarpia, mutta koska siitä on yli 10 vuotta niin ne on jo sellasia ihan vaaleita hailakoita. Hiukset ja kynnet kasvoi raskaana ollessa tosi paljon, mutta valitettavasti vaikultema ei ollu pysyvä. :) Kiloja on vieläkin muutama enemmän kuin ennen, mutta vaikea keksiä mitään sellaista todellista, mikä olisi itse raskauden vuoksi muuttunut jotenkin... kengännumerokin on sama! Down therestä puheenollen, ne lantiopohjanlihasten palauttamisharjoitukset kannattaa sitten ottaa melko tosissaan. Musta tuntuu että mulla oli ehkä siitä asiasta eniten stressiä, kunnes helpottuneena huomasin senkin normalisoituneen. Yhdellä kaverillani jäi tekemättä ja tuloksena on ollut aikamoisia ongelmia. Tsemppiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kokemuksista ja vinkeistä Annika! :) Itsestänikin tuntuu että kroppa jää suht samaan kuntoon ainakin näin ensimmäisen jäljiltä, tosin vatsan palautumisen kanssa voi tulla ongelmia (pidetään peukkuja). Moni on kertonut kauhutarinoita raskaudesta ja sen jälkeisestä elämästä, mutta itselläni ei VIELÄ ainakaan ole mitään erityisen pahoja kokemuksia. Tässäkin kaikki ovat näköjään yksilöitä ja homma on tuurista kiinni :).

      <3

      Poista
  4. Anonyymi3/25/2014

    Hei! Mukava että löysin tänne takaisin, oon tovin jo lueskellut blogiasi mutta en oo (ehtinyt) kommentoida :D Ja ilmeisesti tämä nyt uus painos :) Itsellä nyt kaksi lasta, tuorein tapaus kohta kolmen kuukauden ja tuli mieleen tästä miten raskaus muuttaa vartaloa niin ensimmäiseltä mulle tuli jotain 15kg mutta se "jäi" sitten synnärille kun kotona eka kerran kävin puntarilla niin paino oli vähemmän kuin raskauden alussa.. No sitten tältä toiselta paino nousi koko aikana sen 8kg ja nyt puntari näyttää 10kg vähemmän.. Toki imetyskin sitten vaikuttaa painoon tällä hetkellä. :) Itsekin huomannut tuon että kengänkoko on muuttunut raskauksien myötä mutta nyt ehkä pysynyt samana kuin aiemmin mutta ei mene enää 38 kengät jalkaan tai menee mutta olo kuin Tuhkimon sisarpuolilla lasikenkää sovittaessa :D Tsemppiä muuton ja odotuksen kanssa :)

    /Susanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kivaa kun löysit takaisin! Menin urpona vaihtamaan blogiosoitetta enkä hoksannut, että sehän tietysti vaikuttaa mm. Google-historiaan peruuttamattomasti – buu minä.

      Sähän olet palautunut varmasti tosi hyvin! Onnea siitä :). Tuo on tosiaan niin yksilöllistä hommaa, koskaan ei tiedä mitä tulee vastaan. Ja ISOT ONNITTELUT pikkuisesta, ihanaa! En malta odottaa että saisin oman pikkumiehen jo syliin – siellä vauva-arki onkin jo hyvässä vauhdissa tuhinoineen ja vauvatuoksuineen <3.

      :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!