keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Mistä tunnistaa laadukkaan vaatteen?

Olen huomannut, että suurin osa meistä kuluttajista ei tunnista enää laadukasta tuotetta sellaisen nähdessään – minä mukaan lukien. Liian usein tuijotamme vain ja ainoastaan hintalappua ja merkkiä, kun meidän oikeasti tulisi tuijotella sitä, mistä materiaalista tuote on tehty ja miten hyvin tai huonosti se on ommeltu.

Edullisestikin on mahdollista ostaa laatua, kunhan on tarkkana.

Parjattu H&M on loistava osoitus ainakin omassa vaatekaapissani siitä, että edullisestikin voi saada kestäviä tuotteita, kunhan tietää mitä ostaa. Yritys on negatiivisen julkisuuden jälkeen kiinnittänyt myös entistä enemmän huomiota vaatteiden eettisyyteen – toisin kuin esimerkiksi Lindex tai KappAhl...
Itselleni kävi huonosti esimerkiksi Espritin kanssa. Luulin ostavani hyvän ja kestävän tuotteen, sillä merkkiä pidetään perinteisesti hieman parempana ja hintalapussa oli numeroita peruskauppaa enemmän – lopputulos oli kuitenkin kaikkea muuta kuin laadukas. Jo muutaman käyttökerran jälkeen uuden neuleeni kainaloissa oli nyppyarmeija ja se oli niin nuhjuisen näköinen, että en sitä mielelläni päälleni laittanut.

Onko teillä vastaavia kokemuksia?

Tällaisten kokemusten jälkeen olen pysynyt kovana: höpölöpö-materiaalit saavat jäädä kauppaan ja minulla on oikeus vaatia rahoilleni myös vastinetta. Selitykseksi ei kelpaa, että "näissä housuissa nyt on vaan tämmönen ominaisuus, että nappi lähtee muutaman käyttökerran jälkeen" – terveisiä vain Forumin Vilaan.

Michael Korsin tuotteilla on vuoden takuu. Tosin 400 euron laukulle sopisi hieman pidempikin sellainen.
Muistilista ostoksille:
 • Älä ikinä, missään tilanteessa tai tapauksessa osta akryylia, vaikka sitä onkin tarjolla huomattava määrä. Se todellinen haista paska -materiaali, joka menee heti huonon näköiseksi ja vie vain turhaa tilaa vaatekaapissasi.
 • Älä myöskään osta tekonahkaa tai -mokkaa. Voit saman tien nakata samalla rahalla vaikkapa vesilintua.
 • Suosi luonnonmateriaaleja: Esimerkiksi villa ja kashmir pysyvät pitkään hyvinä ja ne on myös helppo pitää puhtaana. Toisaalta esimerkiksi 100 prosenttinen puuvilla on kestävämpi, kun siihen on lisätty hieman jotain tekokuitua.
 • Kaikki tekokuidut eivät ole suoraan saatanasta: Esimerkiksi viskoosi on loistomateriaali! Siksipä kannattaa lukea seuraava kohta:
 • Opi virheistä, mutta myös onnistumisista: Käännä katseesi vaatekaapin pitkäikäisimpiin kavereihin, mistä ne on valmistettu?
 • Ota silmä käteen kaupassa: Jos vaatteesta roikkuu valmiiksi langanpätkiä tai saumat ovat vinksallaan, kannattaa tuote jättää suosiolla hyllyyn.
 • Käytä silitysrautaa ja valmistaudu myös huoltamaan kavereitasi – jo tuotetta ostaessa kannattaa kysyä, että mitä tälle ihanalle mekolle oikein kannattaa tehdä?
 • Vaadi laatua: Jos tuote menee nopeasti rikki tai paljastuu huonoksi, vie se takaisin kauppaan ja nosta meteli. Eihän semmoinen peli vetele.
 • Osta oikeaa kokoa – liian pienet vaatteet eivät motivoi laihduttamaan, päin vastoin ne ovat harvinaisen ärsyttäviä tyyppejä vaatekaapissasi sillä hetkellä, kun sinulla ei ole mitään päälle pantavaa.
 • Moni panostaa juhlavaatteisiin, mutta kannattaisi ennemmin kiepsauttaa ajatusmalli ympäri: On tärkeämpää, että arkivaatteesi kestävät kulutusta, ovat mukavia ja toimivia. Panosta siis ennemmin laadukkaaseen t-paitaan kuin menomekkoon, jota käytät kerran tai pari.
Olisiko lisättävää?

Kyseinen listaus ei ole täydellinen ja siihen saa ehdottomasti tehdä korjauksia ja antaa lisävinkkejä. Itsehän en ole ammattilainen (vaikka okei, aika I know my way in the ostoskeskus beibe). Tuotteiden eettisyys onkin sitten aivan oma postauksensa, ja vaikka yleensä eettisesti tuotettu vaate on hieman kalliimpi, ei tämäkään sääntö ole vedenpitävä.

Vielä vinkiksi, että lisätietoa aiheesta löytyy Finatexin sivuilta, josta saat muun muassa vaatteiden hoito-ohjeita ja lisätietoa eri materiaaleista.

<3 Hannele

29 kommenttia:

 1. Mä oon myös huomannut tuon saman Espritin kanssa - jokainen sieltä ostamani vaate on kulahtanut ennen aikojaan. Toinen samanlainen himpun verran H&M:ää kalliimpi putiikki on Zara, josta ostamani vaatteet ovat menneet huononnäköisiksi / vetskari hajonnut tjsp ihan alta aikayksikön!

  Vitsi mua kyllä harmittaa, kun en voi allergian vuoksi käyttää paitoja, missä on pienikään osa villaa - talvisin saa aina kikkailla kerrospukeutumisen kanssa tai ostaa noita "parin käytön jälkeen lumppua"-paitoja.. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen kyllä löytänyt Zarasta hyviä vaatteita, tosin harvemmin ostan sieltä toppeja, jotka tuntuvat nykyään olevan melkoista kulutustavaraa, mutta Esprit on todellinen nounou.

   Ikävä tuo sun allergia :/ – pitääpäs selvitellä, olisiko tarjolla laadukasta tekokuitua tai muuta vaihtoehtoa.

   Poista
  2. Törmäsin tähän ketjuun googlaillessani mistä tunnistaa laadukkaan vaatteen. Vaikka ketju onkin vanha, kommentoin silti jos tästä nyt jollekin villa-allergiselle olisi iloa. Eli itse en myöskään voi käyttää ns. perusvillaa koska olen sille allerginen tjtn. Iho alkaa samantien punoittaa ja kutista aivan hulluna, jos edes kosken ko. materiaaliin. Sen sijaan olen löytänyt aivan loistavan korvaajan perusvillan tilalle; merinovilla! Tällä matskulla on useita loistavia puolia: se lämmittää kuten villa (jopa märkänä!), ei allergisoi, on kestävää, siirtää kosteutta iholta..... Eli jos kroppa ei anna periksi käytää normivillaa, kannattaa ehdottomasti tutustua merinovillaan.

   Poista
 2. Naureskelen täällä bussissa lukiessani näitä juttujasi. :D Hinta ei todellakaan aina kerro laatua. Olen ostanut yli 100e kuraa ja alle 20e laatua. Joskus on se akryylikin yllättänyt, pirulainen.. ;)
  Pahimmat mokat käyneet zaran vaatteissa, valitettavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, mistä olet löytänyt hyvää akryylia? Itselläni se on mennyt heti huonoon kuntoon. Ja kyllä, alle 20 eukallakin saa laatukamaa :)

   Poista
 3. Loistava kirjoitus!

  Minä olen jo pari vuotta kiinnittänyt huomiota vaatteiden materiaaliin, mutta ärsyttää ystävien ja siskojen puolesta, kun he eivät osaa tunnistaa näppituntumalla luonnonkuitua tai edes lappua katsomalla laatua. Itselleni on selviö, että ensimmäisenä käännän vaatteen nurin katsoakseni pesulapun, ja (mikäli kyseessä ei ole juhlamekko tai muu harvoin käyttöä saava vaate) jätän sen rekkiin mikäli se ei ole luonnonkuitua.

  Poikkeuksiakin materiaalinatsiudessani teen, ja ne ovat juurikin juhlamekot sekä bilekengät; harmittaisi vietävästi tärvellä kallis silkkimekko ja monen sadan euron nahkakengät humalapäissään juhliessaan. Mutta, kuten sanoit, arkivaatteet ovat ne joihin kannattaa panostaa.

  Tuo, että asiakkaan tullessa valittamaan rikki menneestä tuotteesta myyjiäkin kehoitetaan sanomaan sen olevan "tuotteen ominaisuus", kertoo nykypäivän asenteesta laatuun ja kestävään kulutukseen. Raivostuttaa tuollainen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä sinä! Olen ehdottomasti sitä mieltä, että materiaalinatsius kannattaa – nykyään ilman omaa tutkivaa journalismia vaatekaupassa ei taatusti tee hyviä löytöjä, sillä pienen ihmisen on oltava jatkuvasti varuillaan. Ja tästä lähdin alan kyllä vaatekauppiaiden peruspainajaiseksi myös – kyllä ei pidä maksaa huonosta laadusta yhtikäs mitään.

   Poista
 4. Tosi hyvä muistilista! Vielä juuri kun saisi yhdistettyä laadun ja eettisyyden niin olisin tyytyväinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo eettisyys on kyllä toinen ongelmallisuus – mistä sitä tietää, millaisin keinoin mikäkin firma omat tuotteensa tekee. On se kummallista, että meille kuluttajille on lupa valehdella nykyään näin helposti :(.

   Poista
 5. Tää nyt ei ihan suoraan liity tähän, mutta lastenvaatteissa tuon oon ainakin huomannut. En nyt tiedä viitsinkö merkkejä mainita, mutta oon tilannut kalliita lastenvaatteita lastenvaatekutsuilta, ja laatu oli ihan suoraan sanottuna perseestä. Paskinta ikinä!
  Ikinä en enää lähe moisille kutsuille. Sukat rikki kahen pesun jälkeen, vedenkestävät talvihanskat ei todellakaan pitäny plussakelillä käsiä kuivana (luvattiin kestävän vettä vaikka suihkulla päästäis, joopa joo!), ja samat hanskat rispaantui saumoista parissa viikossa ihan hirveesti. Todella hyvää laatua lastenvaatteissa saa näihin verrattuna ihan Halpa-Hallista ja H&M:ltäkin, vaikka niitä niin paljon parjataankin.

  Hinta ja merkki siis ei kyllä lastenkaan kohdalla kerro mitään laadusta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Halpa-Hallista voi tehdä todellisia löytöjä! OIkeasti :). Siellä itse asiassa laadukkaita tuotteita on varmaan enemmänkin, koska pohjanmaalaiset napisevat helpommin pahaisesta tuotteesta. Mutta onpas harmi noiden lastenvaatteiden kohdalla, sillä käytännöllisyys on pienen ihmisen vaatteessa enemmän kuin pakko ja he kasvavat niin nopsaan, että harmittaa maksaa kalliista tuotteesta, joka vielä osoittautuu täydeksi sudeksi :/.

   Ei ole vielä omia lapsia, mutta taidan kääntyä sen Halpa-Hallin puoleen heti kun.

   Poista
  2. Joo suosittelen, ja ehkä toi on just totta et me pohjammaalaaset saadaan suu auki kun joku asia ottaa kupoliin :)
   Ja pakko ehkä tunnustaa et munkin arkiset vaatteet on kyllä osa myös halpiksesta.. ;)

   Poista
 6. Terveiset toisesta rouvablogista! Pakko muuten kommentoida, että itselläni on juuri samanlainen kokemus Espritistä. Ostin melko hinnakkaan neuleen ns. "paremmaksi vaatteeksi" fiksumpiin tilaisuuksiin ja kas, ensimmäinen käyttö ja pesu tekivät neuleesta ihan nyppyisen. Kyllä harmitti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kurjuus :/, onkohan kenelläkään hyvää sanottavaa Espritin laadusta? Tämähän käy mielenkiintoiseksi...

   Ja kiitos rouvalle terkuista, meitähän on täällä heti monta :)

   Poista
 7. Meniköhän mun kommentti roskakoriin kun ei näy täälä? Muistelen että kommentoin joku aika sitten :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai sitten aioin kommentoida mutten tehnytkään sitä! :D :D

   Poista
  2. Eipäs ole tullut..? :) Feel free to comment <3

   Poista
 8. Aivan ihana postaus, samojen aiheiden parissa olen itsekin pähkäillyt viime aikoina.. Kyllästyttää ostaa huonoa laatua, vaatteet eivät ole kertakäyttökamaa, vaikka siltä rupeaa laadun puolesta vaikuttamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3. Todellakin osa vaatteista on nykyään täyttä kertakäyttökamaa, mutta en sulata tätä enää. :D On mulla parempiakin paikkoja, joihin voin pienen palkkani tuhlata kuin aina ja uudestaan niihin samoihin t-paitoihin.

   Poista
 9. Anonyymi11/13/2012

  Hinta ei todellakaan kerro laatua..

  Esimerkkinä voin kertoa Burberryn liikkeessä työskennelleen ystäväni kertomuksen ns. "luksuslaukuista": vaikka valmistusmaaksi mainitaan esim. Englanti, Ranska, Italia tai muu Euroopan kaupunki, se ei välttämättä kerro todellisuutta. Laukut nimittään valmistetaan Aasiassa, joskus jopa samassa rakennuksessa esim. H&M:n valmistamien tuotteiden kanssa, mutta koska laukkuihin pistetään napit paikoilleen Euroopassa, oikeuttaa tämä ilmoittamaan valmistusmaaksi Euroopan maan. Näin meitä kuluttajia huijataan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts! Voiko tämä tosiaan pitää paikkansa? Hui kauhistus! Tosin samaahan harrastetaan esimerkiksi morsiuspukujen osalta. Korkea hinta on lähinnä tae suunnittelijan nimestä, mutta valmistuspaikka ja -tapa sama kuin edukkaammalla puvulla :(.

   Poista
 10. Esprit.. se vanha tuttu ja VARMA huono kauppa.. hohoijaa. Niin monet vaatteet sieltä hankittuani olen todennut parissa kerrassa huonoiksi. Tälläisiä postauksia lisää herättämään keskusteluja. Olemme kuitenkin kulutusyhteiskunta ja mikäs siinä jos vaate rikkoutuu parin käyttökerran jälkeen. Mennään ostamaan uusi. Tämä taitaa olla se trdendi. Onhan sukkahousuissakin jo alunalkaen keksitty silmäpakoa estävä neulos, mutta sitä ei voida käyttää, koska silloin naiset eivät ostaisi sukkahousuja. Nim. pari kertaa kalliisiin Wolfordeihin santsannut ja silmäpaot jo päällepukiessa saanut. Jatkossa tyydyn niihin perusmalleihin prismasta :) Näin meitä kusetetaan.. Tai kusetetaan tietämätöntä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten voi olla, että niin monella meistä on vain huonoa sanottavaa Espritistä? Tämähän tekee varmaksi sen, että ei kannata rahojaan siihen kauppaan enää hassata :). Itse olen kyllä ollut Wolfordeihini tyytyväinen, tosin ne ovat olleet käytössä, hmm... neljä kertaa? Pitäisikin tehdä oikeen sukkahousutestauspostaus, mikä kestää, mikä ei :D

   Mutta hyvä että tästä keskustellaan :)

   Poista
 11. Anonyymi11/18/2012

  Espritin paidat olen itsekin todennut huonolaatuisiksi.. Talvitakit siellä sen sijaan ovat mielestäni hyviä. Itselläni on villakangastakki (80% villaa, 20% polyjotain) ja parka (100% puuvillaa) nyt viidettä talvea käytössä, eikä huomaa yhtään että olisivat niin vanhoja. Ja materiaali tosiaan vaikuttaa enemmän kuin merkki tai hinta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselläni ei ole sieltä takkeja, mutta muutamia paitoja olen ostanut ja ovat kyllä olleet aika huonolaatuisia.

   Poista
 12. espritin laatu on kyllä erittäin huono, itse ostin sieltä vuosi takaperin paidan joka oli vielä kokoa liian iso eli ei luulisi ainakaan menevän rikki, koska se on liian pieni ja kainalo ratkesi melkein heti..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh! KÄvitkö valittamassa asiasta? Luulisi korvauspyynnön olevan ihan oikeutettu.

   Poista
 13. Haukkukin teki hiljattain periaatepäätöksen, ettei enää KOSKAAN osta yhtäkään vaatetta, jossa on edes yksi prosentti akryyliä. Sen verran hirveä materiaali on kyseessä!

  Ja mitä tulee Zaraan, siellä en ole asioinut vuosikausiin - juurikin sen takia, että huomasin kyseisen ketjun vaatteiden olevan hinta-laatusuhteeltaan todella huonoja.

  Hyviä ja kestäviä vaatteita voi saada oikeastaan melkein mistä tahansa liikkeestä, jos vain materiaalit ovat kunnossa, kuten täällä onkin todettu. Kallis ei tosiaan ole laadun tae, eikä edullisuus merkitse sitä, että laatu olisi huonoa.

  Mutta viskoosi ei myöskään kuulu suosikkeihini, ryppyyntyy liian helposti, aina pitäisi olla silittämässä ennen käyttöä, eikä siltikään välttämätä suoristu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Zarasta olen itse tehnyt muutamia hyviä löytöjä, outoa että niin monella tuntuu olevan sieltä huonoja kokemuksia.

   Mukavaa että Tarjoushaukkukin on löytänyt perille tänne mun blogiin! <3 Sinulta toivoisin erityisesti näitä vaatepuolen kokemuksia :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!